Книгата отново е на мода

текст Антоанета Баева
интериор Ина Дамянова
снимки Александър Новоселски

 

Eдно празно фоайе на НДК наскоро беше преобразено в артистично духовно пространство – библиотека, читалня, книжарница, кафе, място за презентации и дискусии по различни теми, свързани с литературата и изкуството. Още в първите дни от отварянето на “Перото” стана ясно, че очакванията да се превърне в духовен център на столицата са напълно оправдани – клубът бързо се напълни с хора от различни поколения, оживи се, доби характер, стана любимо място за срещи. Най-щастливи обаче са книгоманите, които откриха в “Перото” възможност с наслада и в пълно спокойствие да ровят из купищата книги, да четат и да откриват нови автори и заглавия, които биха пропуснали в търговската атмосфера на стандартните книжарници.

Концепцията на “Перото” e материализирана в забележителния дизайн на Ина Дамянова. Интериорът съчетава лежерно и със замах клубното излъчване с очарованието на артпространствата и мъдрата академичност на библиотеките. Съвременното звучене на тази топла, цветна и лека среда е не само приятно за окото, но плътно и съдържателно, обогатено с идеята за книгата като висша стойност и с концепцията за възраждане на духовните социални контакти. Работата по проекта започва със задание от директора на НДК Мирослав Боршош и след това три дни размисли в празното фоайе, напълно лишено от характер. Следва бърза реализация само за три месеца, в която всички артистични хрумки на дизайнера намират своето място.

Едно от базисните решения е за тавана, който е оставен отворен с видими елементи на конструкцията, като по този начин в соцпространството дискретно е внесено модерно индустриално звучене. Запазени са характерните за НДК колони с метална обшивка, които отлично се вписват в новия интериор. Носещите трегери от проблем са превърнати в предимство със специална груба мазилка.

Всички детайли са подчинени на темата за книгата, която е разиграна в обзавеждането, в декорацията и в графичните елементи. Акцент са осветителните тела – реплика на известната лампа на Инго Маурер, но претворена с нова идея. А вечер тук е особено приятно, защото към книгата можеш да добавиш чаша вино, хубава музика и приятна компания.

 

 

Специални издания