Какво харесват Цанета Лучкова и Десислава Динева

Анелия Моравска

Цанета Лучкова и Десислава Динева са завършили Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 1997 г. двете създават “Гамма дизайн”. Фирмата, която се занимава както  с внос и продажба на мебели, така и с интериорно проектиране, вече 10 г. е сред водещите на нашия пазар. Тази година колектив от “Гамма дизайн”, в който  участие имат Цанета и Десислава, спечели второто място (според читателските гласове) в конкурса на сп. “Наш дом”  “Интериор 2005”.


Как изглежда вашият дом?

Ц. Л. Слънчев и функционален, с изчистени обеми  и пропорции, с много бяло.
Д. Д. Просторен, светъл и спокоен. Може би това е най-точната характеристика на моя дом. Всичко в него е подчинено на усещането за неограниченост и простор. Помещенията са доста широки и високи, цветовете – светли. Има много прозорци, също с немалки размери, благодарение на които градината сякаш се превръща във важен елемент от интериора.


Кое е любимото ви помещение?

Ц. Л. Дневната с голям френски прозорец, която от светлината се преобразява в различните часове на деня.
Д. Д. Във всяко едно помещение се чувствам добре. Обичам дневната и трапезарията, защото там обикновено се събира цялото ми семейство, обичам кухнята – там приготвям онова, което всяка вечер ни събира, обичам си спалнята – това е моята територия, и т. н. Но най-много обичам да стоя в градината. Това е мястото, което е пълен антипод на ежедневието ми. Именно там се зареждам с нови сили и енергия.

Имате ли мебел, аксесоар, на които особено държите?
Ц. Л. Креслата Fjord на Патриция Уркиола и осветителните тела на Modular и Foscarini.
Д. Д. Всяко едно нещо в дома ми е избирано с много любов и от мен, и от съпруга ми. Имам обаче едни глинени фигурки, оцветявани от дъщеря ми, които наистина много обичам.


Каква е комбинацията от цветове, които прилагате и харесвате в момента?

Ц. Л. Черното, черно и бяло, тютюнево.
Д. Д. Колкото по-земно и естествено, толкова по-добре. Не харесвам силните цветове.

Имате ли любима тъкан и материал?
Ц. Л. Обичам различни материали в зависимост от контекста, в който са използвани. MDF, стъклопласт, дърво, поликарбонат.
Д. Д. Ами отново – колкото по-истинско, по-добре. Това обаче не значи, че не съм почитател на технологиите – те правят живота ни по-лесен.

Кои дизайнери цените?
Ц. Л. Пиеро Лисони, Патриция Уркиола, Марсел Вандерс, Карим Рашид, Марк Садлер, Клаудио Силвестрин, Карло Коломбо.
Д. Д. Ами доста са – Феручо Лавиани, Карло Коломбо, Пиеро Лисони, който издига в култ чистотата на формата, Патриция Уркиола – може би най-значимото явление в областта на дизайна през последните 3 г. А тя е наистина различна и открояваща се.

Когато пътувате, какво носите задължително у дома?
Ц. Л. Емоции, спомени, вкусове, снимки.
Д. Д. Впечатления и положителни емоции, които се опитвам да прехвърлям и върху работата си.

Коя е най-интересната къща, в която сте влизали?
Ц. Л. Морски фар в Италия, превърнат в апартамент.
Д. Д. Благодарение на работата ми имам възможност да посещавам различни домове и трябва да призная, че добрите интериорни решения стават все повече и повече.


Коя е най-голямата грешка в работата ви?

Ц. Л. Безкомпромисното ми отношение .
Д. Д. Ще ми се да кажа, че съм безгрешна, обаче ще излъжа. Коя е най-голямата грешка в работата ми – не знам. За мен грешките не са големи или малки, те просто са  грешки. Добре ще бъде да не ги допускаме.

Специални издания