Какво харесва Милена Милева

интервю на Сабина Василева, снимки студио МЕМ, личен архив

Милена Милева е  завършила  приложен дизайн и пространствени решения в Хавана и
испанска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.
Заедно със свои колеги създава през 1995 г.  “Акваграфикс”. Фирмата е специализирана в две насоки: графичен дизайн и интериори и декорация. До този момент “Акваграфикс” е проектирала интериори за офиси, търговски обекти, панаири, изложбени зали, заведения, къщи и частни домове. Като дизайнер Милена отдава предпочитанията си на еклектиката, защото според нея тя е универсална и в същото време изненадваща. Харесва “различните”, а не модерните вещи, които бързо омръзват и са преходни.

Как изглежда вашият дом?
Той е като къща на покрива. Уютен и еклектичен. Разделен е на помещения с различна функция и атмосфера. Бродейки из тях, човек никога не скучае. Има много светлина, която увеличава пространствата и помага да забравим, че съществуват. Често е убежище на птици, които си почиват след полет в градината.

Кое е любимото ви помещение в него?
Терасите – през по-голяма част от годината. Най-обширната е като двор-градина – с трева, чешма и дори комин, превърнат във водопад. Тя е моето спасение от градското ежедневие. В студовете намирам спокойствие в зимната градина, която с дърветата и цветята си замества топлите дни и ме дарява с уют.

Имате ли мебел, аксесоар, на които особено държите?
 Антикварни свещници от Генуа  и любимият ми диван на Gervasoni от колекцията Ghost, който е много небрежен, дълбок и удобен. Харесвам мебели, които могат да станат част от какъвто и да е интериор, придавайки му неповторимост и непреходност.


А любими тъкани, материал…?

Естествените материали – камък, дърво, лен, памук. От  съвременните предпочитам стъкло, бетон и метал, но използвани умерено.


Каква е комбинацията от цветове, които прилагате и харесвате в момента?

Работя с всички цветове. Предпочитам топлите и неочаквани комбинации. Всяка година модата налага различни цветни съчетания, но конкретното приложение на даден цвят трябва да отговаря на вътрешното усещане на хората, които ще го ползват, или на функцията на помещението. Понякога неприложимите на пръв поглед съчетания се оказват най-успешни.


Откъде черпите идеи за работата си?

От живота и от неща, които поначало нямат връзка с професията ми, а понякога и докато спя.


Кои архитекти, дизайнери цените?

Паола Навоне, Aлеси, Филип Старк, Феручио Лавиани, Патриция Уркиола. Предпочитам италианския и скандинавския дизайн поради крайно различния начин на мислене на създателите му.


Когато пътувате, какво носите задължително у дома?

Ако намеря нещо много интересно, което свързвам с лично преживяване.


Коя е най интересната къща, в която сте влизали?

Къщата на немски сценограф в Санторини, в която се влиза през покрива. Холът е на третото, най-ниско ниво, подобно на пещера, и се осветява през един безкрайно дълъг комин, издълбан в скалата.


Коя е най-голямата грешка в работата ви?

Не успях да преценя правилно едни клиенти, които използваха проектите и след това отказаха да платят.

Как влияе професията на стила ви на обличане?
Лимитира го до спортен. На обектите е мръсно и опитите в стил елеганс завършват плачевно.

Специални издания