Какво харесва Мариела Гемишев

Мариела Гемишева е моден дизайнер. Това определение обаче е твърде тясно за нейните колекции, които са по-скоро в сферата на визуалните изкуства, отколкото в областта на модата като пазарен продукт. Моделите на Гемишева са емоция, настроение и светоглед. Представянето им често е под формата на пърформанси на нестандартни места като например Пожарната, Централните хали и покрива на СБХ.  Гемишева е завършила Академията за архитектура, дизайн и изкуства в Прага. Доктор е пo изкуствознание и визуални изкуства от НХА, София. Носител на две златни игли на Българската академия за мода. Преподавател по моден дизайн в Национална художествена академия.


В момента  Чешкият център представя Мариела Гемишева с “Автопортрет 2008”. Проектът е изследване на специфичните състояния на една творческа индивидуалност чрез фотография. Партнира й фотографът Александър Нишков.

Моят дом е…  място с необходимата за мен тишина и спокойствие. Любимите ми неща в него са… леглото. Вкъщи винаги имам… водка, тоник, лед и лимони. В дома си никога няма да сложа… “подарък” от човек, когото не харесвам. Най-интересната къща, в която съм влизала, е… “Малоформатния” и скромен дом на арх. Борек Сипек в Амстердам, при когото имах щастието да се дипломирам. Днес в интериора е модерно… естествената светлинa. Харесвам работата на… истинските професионалисти. Проява на лош вкус е… безразборното обграждане с “ценни” вещи
Моето абсолютното “не” в дизайна…  Няма “не” в съвременния дизайн, има само липса на мярка. Най-важното, което научих от работата си, е… толерантност и респект към работата в екип.

Специални издания