Какво харесва фотографът Стефано Опо

Стефано Опо е италиански фотограф в областта на модата и рекламата с 20-годишен опит и световна известност. Работи за Версаче, “Симпли Ред”, “Дюран Дюран”, Ерос Рамацоти, Боб Гелдоф, Бой Джордж и много други. Снима постоянно за “Вог”, “Ана” и “Венити Феър” в Италия, Русия и Франция. Прави истинска алхимия на фотографията, като трансформира образа по радикален начин и съумява да представи темите в необичайна светлина. Стефано беше гост на рекламния фестивал в София Admall и снима два дни на живо пред публика. Сам за себе си казва, че харесва големите градове като Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, но и пустинните местности. Обича да кара мотора си Harley-Davidson.

Моят дом е…
Милано. Но съм роден в Сардиния ­ харесвам традициите на тази област, храната и виното, дивата природа и пясъчните плажове.

Не мога без …
…напълно автоматичната си кафе-машина Saeco: само трябва да сложа чашата и да натисна едно копче и получавам страхотно expresso. Всяка сутрин аз и жена ми Росела пием страхотно капучино, каквото можеш да пиеш само в бар в Galleria Vittorio Emanuele  в Милано.

Любимото място в дома ми е…
…един бял кожен диван.


Вкъщи винаги имам…

…хубаво червено вино, бутилка 24-годишен ром Zacapa, кутия пури, домашно приготвено прошуто, което купувам от едно село в планините на Сардиния. Няколко кутии бира Guinness. Много мляко за Зуи ­ моята 15-месечна дъщеря. Вкъщи винаги гледам и кактуси.


Никога няма да сложа в жилището си …

…ароматизиращи пръчици ­ нали ги знаете ­ тези, които горят бавно и изпълват къщата със силна миризма. Да, мразя това. Никога няма да сложа на масата ножове за риба ­ те не са направени за леваци като мен и ако трябва да ги ползвам, изглеждам ужасно.

У дома бих поканил…
Обичам да организирам камерни вечери. По-скоро бих ви казал кого не бих поканил ­ политици (никога не знаеш кога казват истината и кога не). А ако им предложиш избор между червено и бяло вино, ще поискат розе.

Най-интересната къща, в която съм влизал, е…
…Casa Batlo’  на Гауди в Барселона. Когато влезеш в нея, се чудиш как е възможно да е създадена по време, в което все още не е имало LSD.

Връзката между интериора и модата е…
…вероятно в светлината ­ тя може да промени всичко ­ и интериора, и образите.


Израз на лош вкус е, когато…

…кажеш на някой, че проявява лош вкус.

От авторските си неща най-много харесвам…
Фотографите обикновено са много критични към себе си. Харесвам снимките с движение, например на тичащи хора.

Ценя работата на…
…фотографите, които работят в черно и бяло. Аз винаги използвам силни цветове и уважавам хората, които могат да постигнат въздействащ образ без използването на цвят.

Успеха си дължа на…
…на себе си, на моето постоянство и търпение, на жена си, която винаги ме подкрепя.

Все още не съм успял да…
…сваля килограми… е, това е шега, разбира се. Когато имаш креативна работа, постоянно си в очакване за следващото, никога не си направил всичко. Много ми се иска да снимам материал някъде в пустинята, но имам сто тона работа и все не ми остава време. Това, което няма да направя, е да снимам хора, които убиват, хора, които страдат, илюстрации към  криминални новини.

Най-важното, което научих от работата си, е…
Да се вслушвам в клиента. Най-голямата грешка на един фотограф е, да си мисли, че винаги сам знае какво трябва да се направи. Понякога не е важно да направиш страхотна снимка, а да направиш това, което иска клиентът и за което плаща.


Следващото, което ще направя, е…

Ще снимам интериори с хора за луксозни хотелски вериги.

Специални издания