Какво харесва… арх. Владо Вълков

Архитект Владо Вълков е избран сред 40-те най-обещаващи млади архитекти на Европа. Той е първият българин, отличен с престижната награда за архитектура и дизайн 40 Under 40. Получава висшето си образование в Университета за архитектура и строителство и в Южнокалифорнийския институт по архитектура в Лос Анджелис. Носител е на множество авторитетни награди, сред които на Международната академия по архитектура и на Международната фондация “Яков Чернихов”. През 2009 г. основава архитектурната фирма Design Initiatives. 40 Under 40 се връчва за цялостни постижения в архитектурата и дизайна. Това е една от най-престижните класации за архитектура в Европа. Селектира се от авторитетното жури на Европейския център за архитектура, изкуства, дизайн и урбанизъм и на Американския музей на архитектурата и дизайна „Чикаго Атенеум”. В Международната съвещателна комисия участват водещи архитекти и дизайнери като Масимилиано Фуксас, Марио Бота, Том Мейн, Паоло Пининфарина. Проектите на Владо Вълков се базират на предварително проучване и прилагане на нови технологии и техники от други индустрии като автомобилостроенето, самолетостроенето и анимацията. 
 
 
Моят дом … свързва противоположностите, които са животът… 
 
Моето лично пространство е… всяко пространство, което може да извика детските ми блянове. 
 
Вкъщи винаги имам… живи цветя. 
 
В дома си не бих сложил… пепелник. 
 
Ако мога да избирам, бих живял в… къща, проектирана от мен. 
 
Най-интересната сграда, в която съм влизал, е… недовършената “Саграда Фамилия” на Гауди в Барселона през 96-а – със заграждащи стени (и то какви стени), но без покрив отгоре… 
 
Архитектурата днес… се интересува не само от отделната сграда, а как функционира околната градска среда и какви нови и разнообразни възможности предоставя тя на обитателите за по-пълноценен, качествен, устойчив, социално-активен и уникален живот. 
 
И архитектурата в България .. България вече разполага със скъпите материали и новите технологии, сега трябва да се направи следващата стъпка и да се отиде отвъд кубиците бетон и квадратурите алуминиева дограма и да се даде шанс на вдъхновяващата, нестандартната архитектура. Няма ги проектите от водещите световни архитекти, международните конкурси и откритото състезание с най-добрите в света. 
 
Моята работа се отличава с… новаторство и уникалност. 
 
Когато проектирам, винаги си задавам въпроса… какво ново и допълнително предлага моят проект на хората. 
 
Ценя нещата, които… са креативни и вдъхновени. 
 
Най-важното, което научих от опита си, е… че трябва да отида отвъд опита.
 
Най-новият ми проект… е за модулен, екологичен небостъргач в Пекин, с който спечелих конкурс на най-голямата жилищно-строителна компания в Китай, Ванке. Прототипът, който прилага последните новости в екоматериалите и технологиите, трябва да бъде построен до юни 2014 в новоразработвания Зелен Парк в Пекин. Това е нетипична жилищна структура, която предоставя по-богат избор на обитателите. Състои се от индустриално, масово произведени модули, които са подходящи както за еднофамилни къщи, така и за наставяне един върху друг до 30 етажа и 100 метра във височина. Част от покрива на модула е богато озеленена тераса покрита от другия модул отгоре. Апартаментите са изолирани и откъснати от съседните, но в същото време входните им площадки са пространства за междусъседско общуване. Общите коридори всъщност са издигнати във височина пешеходни алеи. Благодарение на сгъваеми стени дневните и спалните при топло време могат да бъдат напълно отворени и превърнати в лоджии и междинни пространства между екстериора и интериора. 
 
Все още не съм успял... в повече неща, отколкото съм успял
 
Искам да кажа на всички… нещо различно от вчера.
 
 
 

Специални издания