Какво харесва арх. Десислава Кузмова

Елица Николова, снимки Николай Абаджиев

Десислава Кузмова завършва архитектура в УАСГ през 2000 г. Първите є проекти са жилищни сгради, по-късно идват и промишлените – с участие в проектирането на петролен терминал на ОМV. От 2004 г. започва да се занимава с това, което най-много обича – интериорен дизайн. С първия си проект печели доверието на редакцията на "Наш дом", а няколко месеца по-късно – и на публиката на списанието, която є присъжда трета награда в конкурса за интериор на 2005 година.


– Как изглежда вашият дом?

За мен е важен просторът на погледа независимо дали става дума за дома или за гледката през прозореца. Апартаментът ми е освободен от всичко, което съм сметнала, че е излишно – като мебели, килими или аксесоари. Привърженик съм на минимализма. В същото време цветовете са ярки, имам много картини по стените.

– Кое е любимото ви помещение?
Прекарвам много време в дневната, но с най-голяма любов съм аранжирала детската стая. Част от мебелите са по мой проект, от естествена дървесина. Съобразени са с възрастта на децата и са изключително функционални – едновременно шкаф, стол, маса или сандък.

– Имате ли мебел, аксесоар, на които особено държите?
Обичам картините у дома. Имам творба на Димитър Киров, няколко на Тихомир Радинов и картини на заирския автор Ибанда.

– Имате ли любими тъкани, материали?
Харесвам естествените материали, може би с предпочитание към дървото, във всичките му форми.

– Каква е комбинацията от цветове, които прилагате и харесвате в момента?
Обичам ярките цветове, но не бих казала, че ги прилагам често. Повечето хора ги възприемат трудно, а аз се съобразявам с предпочитанията на обитателите на дома.

– Кое е най-находчивото ви интериорно решение напоследък?
Бих казала, кръглата дървена камина. Обичам да експериментирам с форми и материали. Радвам се, че в момента у нас изделията по поръчка са на разумни цени, защото уникалните елементи от обзавеждането дават характер на интериора.

– Откъде черпите идеи в работата си?
Попивам всичко от обкръжаващата среда, но това е по-скоро професионална деформация. Вдъхновението идва от усмивките на момичетата ми, от всичко ново, красиво, на което се спре погледът ми, от природата. Тя е най-добрият учител. Там най-често откриваме и пропорцията на златното сечение, смятана за най-приятна за окото.


– Кои архитекти, дизайнери цените?

Харесвам иновативните архитекти като Норман Фостър и Ричард Роджърс, обичам и Заха Хадит, толкова е експресивна…

– Когато пътувате, какво носите задължително у дома?
Обикновено купувам книги, правя и много снимки.

– Коя е най-интересната къща, в която сте влизали?
Дворецът на Гюел  в Барселона, на Гауди. Също и ателието на Рон Арад в Лондон.


– Коя е най-голямата грешка в работата ви?

Когато проектирам интериори на жилища, смятам, че трябва да се вслушвам в идеите на клиента. За съжаление случвало се е да реша да не налагам мнение и да се вземе погрешно решение. Но това не може да промени принципите ми – инвеститорът трябва да взима активно участие в проектирането.

– Как се отразява професията на стила ви на обличане?
Обличам се семпло и удобно. Това е принцип, който следвам и в проектирането – най-добрите решения са най-простите и най-функционалните.

Специални издания