Какво харесва арх. Борис Борисов

Елица Николова, снимки архив

Борис Борисов се дипломира в УАСГ през 1998 г. До 2003 г. работи в екипа на арх. Раймондо Флакомио. От 2004 г. има собствено архитектурно ателие. Хоноруван преподавател по основи на проектирането в катедра “Теория и история” в УАСГ. След като печели откупка на конкурс за обществена сграда на “Овергаз”, миналата година печели и трета награда за интериор на конкурс за интериор и мебели на издателство “АрхЛИБРИ” и bulfurniture.com. Сред обектите му са множество еднофамилни къщи в столицата, частни апартаменти с авторски мебели, магазинни вериги, офиси и административни сгради.

   – Как изглежда вашият дом?
Малък и уютен, по мярка за семейството ми. От последния етаж имам чудесен изглед към парк, километър напред се вижда само зеленина, никакво строителство. Да, все още има такива места в София… и то немного далеч от центъра! Иначе си мечтая за една хартиена къща по южните склонове на Витоша! (справка – хартиените къщи на Шигеру Бан).

   – Кое е любимото ви помещение у дома?
Библиотеката, където обичаме да четем с малката ми дъщеричка Кристина.

   – Имате ли мебел, аксесоар, на които особено държите?
Имах любима моя скулптура от метал, която подарих миналата година на един мой любим клиент.

   – А имате ли любима тъкан, материал?
Обичам стоманата, дървото и хартията, особено във формата на писано слово.

   – Каква е комбинацията от цветове, които прилагате и харесвате в момента?
Гледам да не прилагам много цветове. Харесва ми цветоносителите да са естествените материали.

  – Кое е най-находчивото ви интериорно решение напоследък?
Понякога е по-добре да пропуснеш някоя идея, да я оставиш да отлети на свобода, ако мога да перифразирам Борис Христов. Младите автори искат да разкрият всичко, което знаят, да натрупат всички силни идеи, хрумнали им на едно място. Често е пълно с находчивост, но няма мяра. Мъча се да бъда премерен, не находчив.


  – Откьде черпите идеи в работата си?

От ежедневието и книгите. Идеите се осъществяват чрез приятелствата и взаимните сътрудничества с единомишленици – колеги, клиенти, студенти.

   – Кои дизайнери, архитекти цените?
Онези, за които етиката е по-важна от естетиката. Харесвам големите мислители от близкото минало като Корбюзие – титан на идеите и магьосник на формата. Харесвам онези, които във всеки проект са различни и неповторими като Сааринен и които съхраняват себе си през целия си творчески път – като Иймс.


   – Когато пьтувате, какво носите задължително у дома?

Книги, впечатления, подаръци за любимите хора.


   – Коя е най-интересната къща, в която сте влизали?

Къщата на дядо ми на село – камък, кирпич, дърво и керемиди. Макар и от кал, е издържала 100 години, макар и строена от непрофесионалисти, е с по-човешка архитектура от съвременното строителство. Градеж за човека и неговите естествени потребности.

   – Коя е най-голямата грешка в работата ви?
Понякога инвестирам неимоверно много време и труд за хора, които не могат да го оценят и не го заслужават, дори не си струва и заради архитектурата. Но… това са проблемите на растежа.


   – Как влияе професията на стила ви на обличане?

Налага ми се често да си сменям обувките, понеже много бързо се съсипват от авторския надзор по строителните обекти. Положителна предпоставка за модни експерименти!

Специални издания