Какво харесва арх. Анриет Денис

Тя е родена в София. След като завършва вътрешна архитектура и дизайн в Брюксел през 1997 г., създава фирмата ADOB Design у нас и представя историята на дизайна на XX в. с фирми като Vitra, Ingo Maurer, Flos, Cappellini, Cassina. От 1995 до 2002 г. работи в Париж в студиото на Жан Нувел и отговаря за интериора на всички сгради. Работи още като архитектурен фотограф и е съавторка на книгите “Къщите на XX век в Европа” и “Живият Корбюзие” ­ най-продаваната книга за архитектура в света. От 2002 г.

арх. Анриет Денис живее и работи в България.

– Как изглежда вашият дом?
– Живея на последния етаж, с прекрасна гледка към старите покриви на София. Големите прозорци (без разделители) са архитектурното решение, което с времето ми носи най-голямо удовлетворение. Превърнала съм стените във функционални елементи, рафтове, шкафове, чекмеджета. Подът е черен, таванът е червен, а вертикалните елементи са бели или огледални. Мебелите са всякакви – от дървена маса (взета от строеж) до фотьойл на Рей и Чарлз Иймс. Осветлението е цветен неон и лампи на Инго Маурер.

– Кое е любимото ви помещение?
– Може би това след входната врата – няма антре, влиза се директно в централното помещение. Контраст между разбитите улици и олющените фасади и усещането за ред, чистота и уют.

– Имате ли мебел или аксесоар, на които особено държите?
– Опитвам се да нямам.

– А любима тъкан или материал?
– Харесвам естествените материи, новите технологични материали и интелигентното съчетание между тях.

– Каква комбинация от цветове прилагате и харесвате в момента?
– Обикновено използвам основните цветове, но третирам всяко цветово решение индивидуално. Не се влияя от модни тенденции.

– Кое е най-находчивото ви интериорно решение напоследък?
– Често експериментирам, като променям стандартната функция на материалите и ги използвам с друго предназначение. “Всичко вече е измислено, на нас ни остава да приспособим пространството спрямо днешните нужди на клиентите си”, казва моят учител Жан Нувел.

– Откъде черпите идеи в работата си?
– Най-вече от обкръжаващата среда на конкретния обект.

– Кои архитекти и дизайнери цените?
– Мис ван дер Рое, Корбюзие, Луиз Кан, Шиндлер, Рей и Чарлз Иймс,  Алваро Сиза, Тадао Андо, Рем Кулхаз, Шигеру Бан, Марк Нюсън, Рон Арад, Радина Гешева, Таня Глебова.

– Когато пътувате, какво носите задължително у дома?
– Не си налагам задължителни вещи. Сред любимите ми е прозрачна ваза на японския дизайнер Широ Курамата. Тя е от плексиглас, в който по невероятен за мен начин е вкаран розов цвят. Щом я погледна, съзнанието ми полита в космоса.

– Коя е най-интересната къща, в която сте влизали?
 – Преди 7 години направих снимките за книгата “Къщите на ХХ век в Европа” и имах шанса да посетя всички шедьоври. Къщата, в която дъхът ми спря, е на арх. Мис ван дер Рое, от 1930 г. Казва се “Тугендхат” и се намира в Бърно, Чехия. Всяка частица от нея е шедьовър – от флуидното пространство до детайла на стоперите на вратите.

– Коя е най-голямата грешка в работата ви?
– Понякога не избирам правилно клиентите си.

– Как се отразява професията на стила ви на обличане?
– Може би ми помогна да се видя триизмерно… Обичам облеклото на Йожи Ямамото – най-добрият архитект сред моделиерите.

Специални издания