Как да определим правилния размер на телевизора

За повечето от нас телевизорът е най-забавният електроуред в дома. Но как да изберем най-подходящия размер в зависимост от големината на помещението, в което ще го разположим?Отговорът се крие в съотношението между разстоянието, от което ще гледаме телевизора, и резолюцията на екрана.Тенденцията за все по-големи екрани продължава

Големите телевизори стават все по-популярни и за първи път средният размер домашен телевизор е над 40 инча. Според фирмата за пазарни проучвания IHS средният размер на всички закупени през 2015 г. телевизори е 39,4 инча. Прогнозите са през следващата да достигне 40,8 инча. Тенденцията е още по-силна при телевизорите с ултрависока резолюция (UHD).
Една от причините за увеличаването на размера на телевизорите е по-тънката рамка. В недалечното минало телевизорите с големи екрани имаха рамки с дебелина от няколко инча, което отнемаше много пространство от дисплея. Рамките на съвременните модели са много тънки и дори се сливат с екрана. Резултатът е телевизор с размер на екрана 55 инча, който заема същото пространство като 46-инчов телевизор от старото поколение.
 
 
Как да изберем правилния размер телевизор за нашия дом
Телевизорът с голям екран определено е впечатляващ и изкушаващ. Изборът на прекалено голям телевизор обаче може да има и негативен ефект.
 
Общоприетият начин за установяване на правилния размер Full HD телевизор за определена стая е да измерим разстоянието от телевизора до дивана в метри и след това да умножим полученото число по 25, за да получим размера на телевизора в инчове. Например, ако телевизорът се намира на 2 метра от дивана, той трябва да бъде с диагонал 50 инча. Ако телевизорът е на три метра от дивана, той трябва да е с размер 75 инча.
 
При UHD телевизорите разстоянието от дивана до телевизора трябва да се умножи по 39, поради по-доброто качество и детайлност на картината. Например, ако телевизорът е на два метра от дивана, той трябва да е с размер 78 инча. Ако телевизорът е на три метра от дивана, неговият размер трябва да е 117 инча.

 
UHD резолюцията позволява да се радвате на по-голям телевизор
UHD означава ултрависока резолюция (Ultra High Definition). Това е ново поколение телевизори, които имат 4 пъти по-висока гъстота на пикселите в сравнение с конвенционалните Full HD телевизори. Full HD екраните имат резолюция 1920х1080 pix, а UHD дисплеите предлагат резолюция от 3840х2160 pix. Тази характеристика ни позволява да се наслаждаваме на по-голям телевизор спрямо Full HD моделите от същото разстояние, без да забелязваме отделните пиксели или да натоварваме очите си.
 


 
Кое е най-удобното разстояниеза гледане на телевизия?
Международната организация за стандартизация ITU-R твърди, че при Full HD телевизор с размер 50 инча, картината се вижда най-добре на разстояние от два до три метра. Ако разстоянието в стаята ви е по-малко от два метра, трябва да изберете по-малък телевизор или UHD модел, в противен случай може да изпитате дискомфорт при продължително гледане. UHD телевизор с размер 50 инча може да се гледа и на разстояние от един метър. При UHD телевизор с размер 85 инча оптималното разстояние е между 1,6 и 3,3 метра.
 
Широк набор от възможности
Samsung Electronics разполага с модели, които могат да задоволяват различните нужди на потребителите. В момента компанията предлага 28 модела извити SUHD телевизори с размери започващи от 48 инча и достигащи до 105 инча. Към тях трябва да добавим и няколко десетки Full HD модела телевизори.
 
Източник: Samsung Electronics
 
 

Специални издания