„Kacтpa Pyбpa“, Коларово – за архитектурен и винен туризъм

Проект:  арх. Тодор Обрешков, арх. Теодора Алексиева и Пламен Тодоров, Zoom Studio

Снимки: Минко Минков

 

Ще започнем разказа с това, че къщата за гости на винарната „Кастра Рубра” беше обявена за сграда на 2019 в конкурса на Камарата на архитектите в България и е истинска архитектурна забележителност. Това не е случайно – автори на проекта са арх. Тодор Обрешков и архитектите Теодора Алексиева и Пламен Тодоров от Zoom Studio, а част от интериорите са дело на студио DONTDIY – все имена, които са се наложили с изключителен вкус и стил.

 

Къщата за гости се вписва много елегантно в склоновете на Южен Сакар в обезлюденото харманлийско село Коларово, сгушено между едни от най-старите лозови масиви в земите на Златна Тракия. От нея се разкрива невероятна гледка не само към Сакар планина, но и към върховете на Източните Родопи. Мястото предлага чудесна възможност да избягате от шума на големия град и да се потопите в тишината и спокойствието на българското село.

 

Къщата е естествено продължение на построената през 2011 винарна на Кастра Рубра. Избата предлага винени турове и дегустации и естествено се появява необходимост от място за пренощуване на клиенти и партньори. Тогава се заражда и идеята на архитекта на винарната Тодор Обрешков за къща по хълма над селото. Сградата е  свободно разположена сред природата, без да доминира над нея и околните постройки, вписана в наклона чрез стъпаловидни нива, свързани последователно с надлъжен централен коридор и стълбище.  Още отвън се забелязва препратка към винарската изба на „Кастра Рубра” чрез избора на материали, обеми и конструкции. Bcичĸи ocнoвни cтeни ca oт видим бeтoн, а външнитe cтeни ca oблицoвaни c ĸaмeннa зидapия. Ocтъĸлeниятa ca шиpoĸи. Cгpaдaтa e c плocĸи тepacoвидни пoĸpиви, а бeтoннитe ĸoзиpĸи изтънявaт ĸъм ĸoнтypa.

 

Най-горното входно ниво е определено за рецепция, голям хол с панорамна гледка, трапезария и кухня. Средното ниво е за дегустационна зала, енотека, фитнес зала, две големи стаи и няколко технически и обслужващи помещения. Слизането от най-горното ниво по стълбите към залата за дегустации и стаите е замислено като контрастно изживяване, наподобяващо подход във винарна. Дългият коридор пък е осветен над стълбите, за да стимулира гледката към далечината.

 

Красиво вписвани в терена, стаите на най-долното ниво имат директна връзка с природата, което им осигурява необходимата самостоятелност и уединеност. Всяка една от тях има различно обзавеждане по индивидуален интериорен проект. Деветте стаи са близки по дух, но и различни – навсякъде откриваме ефектен и стилен минималистичен дизайн с  бетон и дърво, като  се повтаря един елемент – феерични дълги бели завеси и големи стъклени бани.

Специални издания