Извънземни връзки

текст Антоанета Баева
проект Студио Funkt
снимки Тихомир Рачев

„Космос“ обедини и продължи концепцията на познатите вече столични заведения „Спутник” и бар “Ракета”. Мащабът на новото място е по-голям: той е бар и ресторант едновременно, с повече пространство и с още по-амбициозно меню. Целият дизайн е базиран върху кубове и равнинната им проекция, като шестоъгълниците са интерпретирано във всеки елемент.
В интериора се долавя почеркът на студио Funkt: изцяло custom концепция, слабост към суровите материали и решения, пренебрежение към клишетата. В този ред на мисли не е изненада, че кинетични космически тела съжителстват с одеяла на повече от век, а индустриалната открита инсталация – с ръчноизработена тапицерия.
Привидната несъгласуваност и противопоставяне е чарът в работата на Funkt. Първото впечатление за хаос е съвсем мимолетно и нещата бързо се подреждат в харизматичния пъзел на интериора. Лесно е да се заблудиш, че този микс е продукт от нахвърляни на коляно идеи –  еклектиката съдържа толкова много културни символи, че желанието на Funkt да бъдат лежерни и непретенциозни е трудно постижимо. Резултатът е богато пространство, в което някои ще видят само дърво и метал в различни форми, други ще забележат сфери, кубове, решетки и шестоъгълници, трети ще се впечатлят от подвижните светещи кълба и от „фунията за телепортиране“… Комплексното усещане съдържа неподвластни на дефиниция феромони.
Менюто на “Космос” експериментира с балканската кухня и храната открива нова гледна точка към познатите ни мезета, скари и манджи. Така космическата тема минава и през България с изцяло нови кулинарни хоризонти, които гордо се при държат към нашенските корени.

 

Специални издания