Извън новия шаблон

интериор арх. Радина Гешева,
текст Цветана Шипкова, снимки Борис Мисирков, Георги Богданов

  

 Двата симетрично разположени черни лакирани шкафа в китайски дух са изпълнени от “Валиан” по проект на арх. Гешева, както и всички радиаторни решетки в апартамента. Черният фотьойл пред камината е дизайн на Марсел Вандерс за MOOOI  от “Мартиком”. Голямата табуретка е модел Hocknie на Minotti от Versrus.

Радина Гешева отново ни показва висш пилотаж в интериорните решения, събирайки почти несъчетаеми елементи в удивително хармонично цяло. Тя беше сред първите архитекти, наложили минимализма у нас, първа започна да внася и елементи на еклектика ­ антикварните мебели в свръхмодерна среда бяха нейна запазена марка. Днес, когато (по нейния сполучлив израз) “модата в интериора у нас се влачи в руслото на псевдоминимализма и така наречените “изчистени” форми, а всички грешки ги наричат еклектика”, Радина прави крачка навън от новия шаблон. Тя демонстрира виртуозно овладян стил в стар софийски апартамент на около 100 кв. м, превръщайки го в модерно жилище, при това без никакви промени в планировката. В интериора са съчетани класически дизайнерски мебели от 60-те години на миналия век, екстравагантен холандски дизайн от последните години, екзотика от Далечния изток. Балансът между всичко това е игра по острието на бръснача, достъпна само за майстори.

 

Коженият диван в дневната е Fendi, от Verrsus, а двата червени фотьойла са изпълнени от “Богдан Мебел”. Масичките са от серията “Cernobio” на Minotti, лампата зад дивана е Parenthesi, дизайн Акиле Кастилиони за Flos, от шоурум Senza. Запазена е старата библиотека, а куклите и
бродираното пано на стената са донесени от собствениците от Бирма.

Камината е изпълнена по проект на арх. Радина Гешева. Кръглата масичка до нея ще намерите във всеки учебник по дизайн ­ това е емблематичният модел Tulip (Лале) на финландеца  Ееро Сааринен от 1956 г произведен от Alivar от Senza. Столовете край нея също са прочути, но от по-ново време – модел Philip на Minotti от Verrsus. От другата страна на камината има антикварна
мебел с интарзия и позлата. Лампите са Lihgtshadeshade на MOOOI от “Мартиком”. 

Кухнята е изпълнена от “Валиан” по проект на Радина Гешева. Тя е толкова миниатюрна, че единственият вариант за подреждане на столовете е един върху друг. Те са прозрачни.
Дизайн Филип Старк за Kartel, от “Мартиком”, както и лампата.

Специални издания