Изкуство за стената

С Валентин Петров и Христина Куцарова разговаряме за артистичните тапети за дома, които създават в студиото си IdeaMurale
Как възникна идеята за  студио  IdeaMurale?
В работата си като графични дизайнери винаги сме се впечатлявали от това, как включването на един конкретен елемент може да даде съвсем ново излъчване на дизайна. Така се получи и с тапетите –  поставяйки ги в няколко интериора, усетихме каква индивидуалност и артистичност могат да придадат. След това трите години работа по дизайна, сайта и всичко свързано с дейността на студиото, минаха бързо…
С какво са различни вашите тапети?
В идейно отношение се стремим да придадем художествена стойност на тапета заедно с функцията му на стенен декор. Предпочитаме да няма класическото повтаряне на сегмент от дизайна през определена стъпка. За нас всяка стена е като платно, за което адаптираме нашия дизайн – добавяме или репозиционираме елементи, а когато се налага, съобразяваме композицията с врати или прозорци. Също така са възможни цветови корекции в търсене на максимален синхрон или контраст между тапета и средата. Ширината на отделните парчета се избира така, че да има най-малко снадки при лепенето. Като цяло – работата ни съчетава дизайнерски поглед и технически познания.
Откъде черпите идеи за мотивите и визуалните ефекти?
Вдъхновение намираме в природата, изкуството, пътешествията – например докато сме в ботаническата градина снимаме големи кактуси и сукуленти, в аквариума се натъкваме на фосили и стари илюстрации на морски обитатели. При пътуванията си в чужбина заснемаме интересни архитектурни и артистични детайли.
Разглеждаме галериите на световни музеи за изкуство или дигиталните им колекции. Когато нещо ни впечатли, го включваме в муудбордове, от които после създаваме дизайн.
Въведете ни малко в кухнята – как се постигат подобни впечатляващи изображения? Къде и как се произвеждат?
За създаването на един дизайн е нужна креативна мисъл, което изисква достигане до определено състояние на духа. Следват дни на дигитална реализация – дизайн, ретуш и диалог между нас в изчистването на концепцията. Самият печат и довършителни работи се извършват във Варна, с последно поколение печатни машини.
Какво представляват тапетите като материал? Как се поддържат?
Материалите са основно два вида – винил + хартия и 100% памук. И двата материала са висококачествени, текстурирани и леко релефни, което придава приятно и ненатрапчиво усещане на допир и вид.  Печатът е екосолвентен, отговарящ на най-високите изисквания за устойчивост, а за лепене се използват стандартни лепила за винилни тапети. Лесни за поддръжка, като могат да се почистват директно с влажна кърпа.
За какви интериори са подходящи?
Диапазонът на приложение е широк – могат да се използват както в частни, така и в публични интериори. Малките стаи придобиват по-голям обем при поставянето на такъв тапет, а при големите помещения успешно може да се допълни цялостното внушение на интериора и да се придаде нотка на артистичност. Всичко е въпрос на баланс и усет.
Какви серии имате като настроение, тематика, цветове?
Тематично сме разделили тапетите в четири категории – Арт, Флора, Фауна и Винтидж мотиви.
Хармонията на цветове и обекти е основното ни търсене. Любими са ни пастелните тонове, но понякога заобикаляме това правило в търсене на конкретно излъчване.
Къде може да се намерят?
Всеки тапет се изготвя по заявка с индивидуални размери и дизайн, поради тази причина не поддържаме складова наличност с готови тапети.

www.ideamurale.com 

 

Специални издания