Интелигентна машина

проект Buratti+Battiston, текст арх. Тодор Атанасов, снимки Andrea Martiradonna

С находчивост и професионализъм една текстилна фабрика в Северна Италия е превърната в съвременно жилище. Проектът залага на отворените пространства. Липсват твърди граници и напрежение

Това жилище в центъра на Бусто Арсизио, Варезе, Северна Италия, наследява два квадратни павилиона на бивша текстилна фабрика, построена в началото на 50-те и изоставена през 90-те години. Задачата на проектантите е да трансформират наличните пространства в жилище за младо четиричленно семейство. Въз основа на даденостите те формулират стратегия за използване на съществуващото по нов начин. Изграждат дом, чиито пространства отговарят максимално гъвкаво и адаптивно на съвременните потребности и създават усещане за отвореност, липса на твърди граници и отсъствие на напрежение.

Авторите внимателно анализират съществуващото. Външните контури на фабричните павилиони са изградени по границите на имота. Отчитайки този фактор, Buratti+Battiston развиват къщата в духа на старата италианска традиция – навътре към ядрото в структурата й – вътрешния двор, който предвиждат. Пространството за него е освободено с отстраняване на част от покрива и на някои от стените на единия от старите павилиони. С големината и характера си на открито външно пространство дворът се превръща в най-важния елемент в организацията на сградата и влияе върху останалите. С ориентирането на всички помещения навътре към него се създава усещане за защитеност, което е много ценено от италианците при проектирането на еднофамилни жилищни сгради.

Всички групи помещения на партерното ниво са организирани по периферията на двора. Най-обширната зона в къщата включва кътове за гледане на телевизия, за разговори, за уединение и почивка. Към нея прелива входното пространство, дефинирано посредством няколко въртящи се шкафа за дрехи с огледални врати.
 

Специални издания