ИНДИЯ – НЕПАЛ

28.11 – 10.12.2014
Паметници на ЮНЕСКО   
13 дни, 11 нощувки, 12 закуски, 11 вечери
> Делхи 1н – Джайпур 2н – Агра 2н – Каджурахо 1н > Варанаси 1 н >  Делхи 1н > Катманду 3н

1 ден.   28.11.14-пт.   София >  Истанбул  > 

08:00 среща на летище София – терминал 2, пред информационното табло. 
10:00 полет TK 1028 от София. Кацане в Истанбул 11:20 (1ч20м). 
Свободно време за разходка из центъра на града.
19:55 полет TK  7162 от Истанбул за Делхи (6:05 ч.). 
 

 
2 ден.   29.11.14–сб.   Делхи
05:25 кацане в Делхи. Посрещане и трансфер до хотела. Закуска. При възможност, ранно настаняване. Почивка и освежаване. Панорамно разглеждане на Стария и Новия Делхи – два свята, събрани в едно. В Стария Делхи: Джама Масджит – най-голямата джамия в Индия и Азия, последният архитектурен шедьовър на Шах Джахан (1648 г.), посветен на дъщеря му Джаханара Бегум; Чандини Чок – търговската част на стария град, фотопауза пред крепостта Ред Форт (ЮНЕСКО) – “сърцето на Индия”, построена през 17 век от могулския император Шах Джахан след като премества столицата си от Агра в Делхи и служила за резиденция на могулските императори до идването на британците, мемориала Радж Гат – мястото, където е кремиран бащата на нацията Махатма Ганди. В Новия Делхи: хиндуисткия храм Лакшми Нараян, известен като храмът Бирла и посветен на богинята Лакшми – символ на благополучие и просперитет; булевард Радж Пат, където се провеждат парадите, мемориалната арка Индия Гейт (1931г.), върху която са изписани имената на 90000 индийски войници. Фотопауза пред Президентството и Парламента. Разглеждане на бахайския молитвен дом, известен като храмът Лотос – последната от 7-те сгради, издигнати в различни части на света и привличаща хората от всички раси и религии да се поклонят пред Създателя на Вселената и да изразят обичта си пред Бога. Вечеря. Нощувка.

 
3 ден.   30.11.14-нд.   Делхи – Джайпур
Закуска. Посещение на архитектурния комплекс Китуб Минар (ЮНЕСКО) – прекрасен образец на хиндуислямската архитектура, построен върху 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е 73-метровото минаре, архитектурен шедьовър от 13 век и стълба от свръхчисто желязо. Разглеждане на Акшардам – най-големият храмов комплекс в Индия, посветен на индийската и хиндуистка култура, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десет-ки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е украсена с 20000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и светци. Централната сграда е с 9 купола, 234 колони и е изработена от 6000 т. раджастански розов пясъчник и италиански мрамор, има 148 слона в естествен размер, градина във форма на лотос с бронзови скулптури на личности с принос в историята и културата на Индия. Отпътуване за Джайпур. Посещение на спектакъл „Звук и светлина” в крепостта Амбър. Пристигане в Джайпур – столица на щата Раджастан, известен като “Розовият град” – в розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и войн махараджа Джай Синг II. Настаняване в хотела.  Вечеря. Нощувка.
 
4 ден.   01.12.14-пн.   Джайпур
Закуска. Тръгване за Амбър форт. Спиране за снимки пред Хава Махал – 5-етажният дворец на ветровете с 9000 многоъгълни прозорци, един от символите на града.  Построен е от махараджа Савай Пратан Синг за жените от кралския двор да наблюдават церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани.  Пристигагане в Амбърт Форт – старата столица на Раджпут (11 век). Изкачване до крепостта на гърба на слон / или с джип / и разглеждане на построените в смесен хиндуислямски стил дворци и зали, най-впечатляващи от които са Шиш Махал – огледалният дворец и Джай Мандир – залата на победата. Слизането е с джип. Връщане в Джайпур. Посещение на градския дворец на махараджата на Джайпур с множество дворове, градини и сгради. Днес, бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с богати колекции от текстил, оръжия, картини, килимии и др. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, построена от махараджа Джай Синг (1728 г.). Въпреки, че прилича на странна колекция от скулптури, всяка конструкция има строго определено предназначение. Най-забележителното съоръжение е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката която пада се измества с 4 м. на час. Посещение на магазин за ръчно изработен текстил. По-късно наблюдаване на вечерните молитвени ритуали в храма Бирла Мандир – съвременен храм, посветен на Вишну и Лакшми, с изображения на хиндуистки божества, Сократ, Буда, Христос, Конфуций и множество митологични сцени. Вечеря. Нощувка. 
 

 
5 ден.   02.12.14-вт.   Джайпур – Фатепур Сикри – Агра
Закуска. Отпътуване за Фатепур Сикри (ЮНЕСКО) – „град на победата“, построен през 1571-1585 г. от най-великият могулски владетел Акбар в чест на пророка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син. По неизвестни причини градът е бил изоставен, но е с прекрасно съхранени дворци и зали. Пристигане в Агра – град на повече от 2500 г., но станал известен като столица на могулската империя. Посещение на комплекса Калакрити – в магазина ще видите най-добрите сувенири от мрамор и полускъпоценни камъни, изработени ръчно от потомците на строителите на Тадж Махал, по същата технология, както преди 3 века, а в театъра – спектакъл Махабад Тадж – танцова драма, пресъздаваща любовната сага в стил „Боливуд” на фона на уникален декор – 3.5-метрова реплика на Тадж Махал. Вечеря. Нощувка. 
 
6 ден.   03.12.14-ср.   Агра
Закуска. Посещение на крепостта Агра Форт (ЮНЕСКО) с перлената джамия, дворци, градини и крепостни стени, дълги 2,5 км. Построена от император Акбар, тя разказва историята на могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници; Итмад-уд-Даула – „Бебето Тадж” – първата гробница в Индия, построена изцяло от бял мрамор и разположена в красив парк. Разглеждане на Тадж Махал (ЮНЕСКО) – най-красивият паметник, символ на вечната любовт. Изграден е  от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна, а Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 21 години с труда на 20 000 души. Най-красивите изгледи са привечер или призори когато слънцето променя цвета на мрамора.  Вечеря. Нощувка.
 

 
7 ден.   04.12.14-чт.   Агра – Каджурахо
Закуска. Трансфер до гарата. Отпътуване с експресен влак за Джанси. Продължаване с автобус до Каджурахо. Настаняване в хотела. Каджурахо (ЮНЕСКО) живее под знака на любовта и съхранява едни от най-красивите храмове в Индия с еротичното хинду изкуство. Те са построени в кратък творчески период на разцвет на хиндуистката архитектура в северна Индия между 950 – 1150 г. със средствата на властващата династия Чандела, управлявала 10 – 12 век. Когато тя западнала, храмовете били забравени за 700 г. преди британският офицер Т. С. Бърт да се натъкне на тях през 1838 г. От построените 85 храма, оцелелите са 25. Разглеждане на Западния комплекс, където храмовете са посветени предимно на Вишну и Шива. Най-известни са храмът Вишванат – най-старият, храмът Кандария Махадео с най-впечатляващите размери, идеални пропорции и прекрасни скулптури; храма Читрагупта, посветен на слънчевия бог Сурия, храмовете Парсванат и Тантай. Вечеря. Нощувка.
 

 
8 ден.   05.12.14-пт.    Каджурахо > Варанаси
Закуска. Разглеждане на Източния комплекс – смесица от хиндуистки и джайнистки храмове. Трансфер до летището. Полет до Варанаси. Както Марк Твен пише, „Варанаси (Бенарес) е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар от всички легенди и два пъти по-стар от всички тези неща взети заедно“. Той е един от най-старите обитавани градове в света, съвременник на Вавилон, избраната резиденция на Шива, духовната столица на Индия, родно място на класическата индийска музика и най-свещеното за хиндуистите място на земята. Според вековната вяра, на всеки умиращ във Варанаси се гарантира мокша – освобождаване на душата от цикъла на смърт и прераждане. Разглеждане на храма Бхарат Мата (Майка Индия) с огромната релефна мраморна карта на Индия. Разходка с рикша за наблюдаване на вечерната религиозна церемония и ритуали на брега на река Ганг. Вечеря. Нощувка.
 
 
9 ден.   06.12.14-сб.   Варанаси: Сарнат  > Делхи
Рано призори разходка с лодка по свещената река Ганг и посрещане изгрева на слънцето с молещите се индуси, наблюдаване от лодката на кейовете с платформи за къпане, храмове и крематориуми със свещени клади от незнайни времена. Разглеждане на Непалския храм (храмът на любовта), джамията на император Орангзеб, храма Дурга (храмът на маймуните), храмът Вишванат (Златният храм). Ако времето позволява, посещение на Хиндуисткия университет, най-големият в Азия с мраморният храм на Шива. Връщане в хотела за закуска. Посещение на Сарнат – мястото, където Буда за първи път е проповядвал преди 25 века, известно с парка на сърните и руините на манастири отпреди 2000 г., ступата Дамок, централното светилище, дървото на Буда и колоната на Ашока. Трансфер до летището. Полет за Делхи. Посрещане и посещение на храмовия комплекс Чатапур – вторият най-голям храмов комплекс в Индия с прекрасни образци на северната и южна храмова хиндуистка архитектура и храмове, посветени на богинята Катаяйни (Дурга) и боговете Рама, Ганеш и Шива . Вечеря. Нощувка.
 

 
10 ден.   07.12.14-нд.   Делхи – Катманду
Закуска. Трансфер до летището. Полет за Катманду – разположен е на географската ширина на Кайро и Флорида, на 1300 м. надморска височина. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) – един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самият град, основан 723 г. В превод Сваямбунат означава "цвят на лотоса, възникнал от небитието". Ще научите легендата, свързана с възникването на храма и изгражда-нето на ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен със всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар, двата храма – кули Шихара са от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и града, а на свечеряване Катманду розовее. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Вечеря с фолклорна програма в традиционен непалски ресторант. Нощувка.
 
11 ден.   08.12.14-пн.   Катманду 
Призори тръгване за Нагаркот (2195 м.) за набюдаване изгрева над Хималаите. Курортът е разположен върху хълм и предлага най-изумителната панорама към заснежените Хималайски върхове. От тук може да се видят 8 от 13-те Хималайски вериги на Непал, красивата долина на Катманду и националния парк Шивапури. Закуска в курорта. Тръгване за Бактапур (ЮНЕСКО) – столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, самобитни обичаи, култура, музика и фестивали. Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулпторни двойки на митични същества и животни, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастири от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др. Тук е знаменитият паунов прозорец с най-красивата дърворезба и храма Байрабнат посветен на Шива. Свободно време за пазаруване. Продължаване за Пашупатинат (ЮНЕСКО) – един от най-древните хиндуистки храмове, разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където пренасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоредил хората, които се кремират тук след смърта в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху. Посещение на Боднат (ЮНЕСКО) – най-голямата и красива ступа в Непал известна е като "Касти" (капки роса) с четири чифта очи зорко наблюдаващи в четирите посоки на света, построена през 2 век Пр.Хр. Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Тя е не само най-голямата, но е построена най-хармонично – външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Светинята има значение само за будистите на Тибет, но не и за будистите от долината Катманду. Затова тук от 1950 г. са селищата на бежанците от Тибет – тибетски магазини, манастири, поклонници . Вечеря в хотела. Нощувка.
 

 
12 ден.    09.12.14-вт.    Катманду, Патан
Закуска. * По желание полет със самолет над Хималаите и Еверест. Разглеждане на Катманду: пл. Дурбар (ЮНЕСКО) – сърцето на стария град, днес историческото, културно и художествено наследство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур –„град на красотата”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, построен през 12 век в самия център от ствола на едно дърво. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека) е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са Кумари Гар – свещения храм – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храма на Шива и Парвати, 4-метровия релеф на Шива, покровителят на Непал. Ще видите отвън стария кралски дворец, храма на Кришна и статуята на Кал Бхайраб. Предвидено е време за пазаруване. Посещение на Патан (ЮНЕСКО) – в миналото център на будистката наука и култура, известен с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал (много статуи в манастирите в Тибет са направени тук). Можем да си спомним за този град от филма на Бертолучи „Малкият Буда”. Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), храма Кришна Мандир (1637 г.) – най-важният храм на плошада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. Разглеждане на храма посветен на Бимсен – покровител на бизнеса и търговците (1680 г.) , Златния храм Махавихар (12 век), посветен на Буда и други. Вечеря в хотела. Нощувка.
 
13 ден.   10.12.14-ср.   Катманду > Истанбул > София
Закуска. Трансфер до летището.
08:45 полет  TK 727 от Катманду. Кацане в Истанбул 12:40 ().
19:10 полет TK 1029 от Истанбул. Кацане в  София 20:25 ().
 
Цялата оферта може да видите ТУК.
Организира: НИКОНА ТРАВЕЛ

Специални издания