IMM cologne 2019

Петя Кръстева – София-Мадрид

Международната пресконференция по повод ежегодния мебелен панаир IMM cologne се проведе през септември в Мадрид. Пред повече от 70 журналисти представители на Кьолнския панаир представиха най-важните новини и промени във връзка с панаира, който ще отвори врати през януари 2019 г. Очакват се над 1200 изложители от 50 държави, които ще покажат  тенденции в цветовете и формите на мебелното производство, както и иновативни технологии в производството на нови, по-издръжливи материали като камък и мрамор. Търговският панаир, посветен на интериора, в Кьолн се ангажира с всичко, от което хората имат нужда при обзаведането на своите жилища, като се започне от кухнята, през хола, до банята и антрето. Той предлага богатство от идеи и вдъхновение както за крайния потребител, така и за връзката business to business.
Ето някои от основните тенденции, които бяха зададени от австралийското дизайнерско студио Truly Truly (Кейт и Джоуъл Бойл за изложбата Das Haus). Австралийското дуо e известно с техния експериментален подход към дизайна, с искрения им стремеж за изследване на алтернативите в съвременния начин на живот.

 

Хомогенни цветни повърхности и графични мотиви

Повечето повърхности в дома са потопени в богати цветове, които са структурирани с фино очертани геометрични мотиви. Изглеждат като работния плот на Windows и се прави  скок от екрана на компютъра в дома. „Кликването“ обаче е истинската тенденция, а именно възможността за създаване, избор и поръчка на отделни цветове или тъкани.

 

„Плоските“ мебели  живеят като изображения

Не само шаблоните са по-графични, но и самите мебели. Подкрепени от използването на плътни цветове и комбинации тон в тон, мебелите с акцент върху тънките контури се сливат почти безшумно с модерния интериор, подреден като двуизмерен колаж.

 

Тенденциите в цветовете

Тенденциите в цветовете от 2018 г. също се използват- богати и твърди, понякога като акцент, понякога като цялостна концепция за тапицерии и свободностоящи мебели. „Новото черно“ вече се настани трайно  в дневните зони като ултравиолет и топло кафяво „сърце на дърво”. Тези цветове хармонират чудесно в диваните с дървени крака. Запазват се  популярните нюанси на зелените цветове, тъй като те перфектно визуализират тенденцията „зелен живот“ с естествени материали и колажи на растения. Червеното е често използвано като акцент, комбинирано както с дърво, така и с ултравиолет и добавя живот към света на мебелите.

 

Материалите: дърво в банята, мрамор върху масата

Природата оставя трайна следа по отношение на материалите – понякога автентична, понякога като имитация. Тук класическата керемида и дървесният фладер са доминиращи не само в банята и кухнята. Натуралният дървен паркет и мебелите от дърво за баня са често срещани дори във влажни помещения, докато мраморът, традиционно намиращ се в банята и на пода, се утвърди в дизайна на мебелите и оформя техните повърхности. С новите производствени процеси мраморът вече може да бъде използван в много нови области, така че естественият камък се слага на маси, рафтове, облицовки на стени и дори се използва за дизайна на осветителни тела.

 

Нова роля за класиката

Главната роля е на съвременната класика в ясни скандинавски форми. Използва се твърдо дърво, съчетано с подходящи естествени материали, като камък, вълна и ракита. Кожата и металът доминират като материали. Ценителите на този стил вече не бива да купуват комплекти. Те могат да съчетават различни елементи, които хармонират помежду си чрез естествените материали.

 

Да не бъде скучно: boho е новото ethno

Boho е уютният отговор на прохладния принцип на подреденост, където лъскавите ръбове изглеждат изгладени и естетиката на празнотата носи усещане за спокойствие. Boho изглежда силно и пълно, а понякога и малко странно, с много импровизации. Така най-добре  се очертава стилът, роден от неконвенционалния дух на времето. Тази тенденция оставя следи и в големите премиум марки под формата на оригинални килими, дивани или кожени покрития, които изглеждат употребявани години. Аксесоари и текстил са елементите, с които Boho работи. Етно елементите идват от цял ​​свят; възглавнички, изработени от стари килими се съчетават с тъкани от Индия и одеяла от Перу. Дори и скандинавските мебели по някакъв начин изглеждат екзотични, допълнени с ракита, ратан и с много зелени растения.

 

Pure Atmospheres

Pure Atmospheres е името на ново пространство в зала 11.3, което ще обедини множество изложители, за да формира нова концепция за представяне. За първи път на панаира ще има и централно място Piazza с коктейл бар, предлагащ изискана гастрономия. Целта е да се осигури приятна неформална атмосфера за общуване между търговци и посетители.
Панаирът imm cologne впечатлява посетителите с правилния баланс между
бизнес и  дизайн, пълнота и компактност.

 

LivingKitchen 2019 пък ще покаже как изглежда кухненският дизайн на утрешния ден.

 

Специални издания