Игра на растери

Леко, модерно, цветно и приятно, обновеното заведение в центъра на Кюстендил със сигурност ще преобрази социалния живот на града

проект „Моми студио”, снимки Яна Блажева

 

Любимо известно място за срещи в центъра на Кюстендил, с почти 20-годишна история наскоро се трансформира и освежи. Заведението е с две части, като по-старата с площ 70 кв.м е напълно реновирана интериорно и по проект на „Моми студио” е изградена изцяло нова част павилион с площ 150 кв.м, в непосредствена близост до „малката Флора“. Основната идея на възложителите била да се подмени остарелият дизайн с ново свежо звучене, съобразено с тенденциите. Концепцията на „Моми студио” е архитектурата на павилиона да носи въздушност, лекота и цвят и да е свързана с външната среда. Целият павилион в топло време лесно се отваря от всички страни с дограма тип „хармоника“ и плъзгане. Един от характерните елементи и акцент в пространството е дървото бреза, което е интегрирано в интериора, като така се получава препратка към името на заведението – „Флора“.

Важна роля в решението играят гранитогресните плочи на Vives с изключително сполучлива имитация на OSB и фин графичен растер, от който идва основната идея за игра на растери: от една страна, е растерът на стената чрез пиктограми на различни храни и напитки, от друга на прозорците и преградната стена, отделяща едното сепаре от хладилните витрини (изработени от шперплат дъски, имитиращи щори, по проект на студиото), и , разбира се, растерът на вече споменатите гранитогресни плочи.

В интериора на павилиона играта на растери е развита и обогатена с нови материали като месинг и мрамор. Така обстановката добива повече блясък и леко арт ново звучене, което само по себе си е в съзвучие с идеята за павилион. Авторите обаче успяват да запазят финия баланс и не залитат в този стил, а единствено го загатват чрез използването на материали, характерни за него, най-вече метал.

Интересен акцент са лампите над всяка маса, проект на „Моми студио”, от месингови тръби, завършващи с крушки. Материалът, от който са изработени мебелите в „малката Флора“, са шперплат за стената зад бара, гранитогрес за пода (имитация на OSB), столове, тапицирани специално за мястото. За павилона отново е избран гранитогрес за пода (имитация на дърво), като плочките са подредени в шарка тип „рибена кост“ – актуална, завърнала се тенденция. Използван е също черен метал и месинг. Цветовете в „малката Флора“ са по-активни и свежи, докато в павилона е заложено на по-тъмни тонове.

„След като дълго търсихме и разглеждахме стотици столове, интересен акцент се получи от мебели, които по случайност видяхме захвърлени до стара неработеща вече соцсладкарница”, разказват авторите на интериора. Те решават да реновират изцяло старите столчета, подменяйки не само тапицерията им, но и ръждясалите им крака с дървени. Столовете идеално се съчетават с овалната форма на диваните, които фирма „Димела“ специално разработва и произвежда за този проект. Овалите от мебелите от своя страна стават контрапункт на кубичната изчистена форма на бара. Леко, модерно, цветно и приятно, обновеното заведение внася свежа нотка в центъра на града и със сигурност ще преобрази социалния живот на Кюстендил.

 

Специални издания