Хол в класната стая

Новият дом на британската дизайнерка Кели Хопен е в сграда на 150-годишно училище в Южен Лондон

Калина Константинова, интериор и снимки студио Kelly Hoppen

Новият дом на интериорната дизайнерка Кели Хопен е в сграда на училище, строено през 1860 година. Постройката била запазена и не отнело много време да се преустрои в жилище. Таванът между двата съществуващи етажа е премахнат, като така се освобождава вътрешно пространство с височина 8 метра. Общата площ на жилището е 400 кв. м. Допълнително са изградени мецанин и просторна тераса с прекрасна гледка към Лондон. Запазени са старите дървени греди с техните специфични сглобки и паркетът, който е боядисан в цвят венге. Метални въжета, спуснати вертикално и хоризонтално, укрепват сградата и създават интересна графична игра на линии.

Жилището е обединено около огромно правоъгълно пространство, в което са обособени кухня, дневна и трапезария. Между помещенията няма стени и прегради. Само трапезарията е отделена от хола с интересен параван, който действа по-скоро като скулптурна композиция.

Пространствата са ясно разграничени и в същото време хармонично се вписват едно в друго. Това с особена сила важи за кухнята – освен  много функционална тя е проектирана така, че да бъде удобно място за събиране на семейството и на приятели. Играта на тъмни и светли тонове е подсилена от черно-белите фотографии, които са акцент в кухнята.

Висящ прозрачен сферичен стол служи за своеобразен преход към хола. Това е едно от най-интересните и дръзки решения в интериора, при това без да се натоварва пространството.

Целият материал в бр. 8/2010

 

Специални издания