Графика и цвят

 
Изчистена съвременна естетика, оживена с артистичен замах
 
 
текст Антоанета Баева
снимки Александър Новоселски 
архитектурен проект „Борисов и Борисов архитекти”, интериор „Борисов и Борисов архитекти” и Анастас Георгиев 
 
 
Рядко имаме удоволствието да влезем в жилище, създадено с толкова финес, усет и мярка. Интериорът на този апартамент е напълно адекватен на своя контекст –  бохемския  център на столицата, наситен с духа на стара София и енергията на модерното артистично поколение.
Стилистиката на цветния градски лофт тук е интерпретирана с изчистена, съвременна естетика, оживена с артистичен замах. Лаконичният минимализъм е находчиво претворен с ярки акценти и елементи с класически привкус. Пространството е изчистено от ненужни детайли и всеки елемент е логично позициониран като допълнение и продължение на цялото. Интересните, ярки решения са рационално овладяни, без излишна претенция и бъбривост, с лекота и много артистичност.  
Голямото достойнство на интериора е силното графично чувство, създадено със смела работа с цветове, образи и шрифтове. Наситените, контрастни цветни блокове внасят в пространството характер и в същото време подпомагат обособяването на зоните и разчупват обемите.
 
 
Преди да се превърне в комфортен, съвременен дом, апартаментът е с облика и съдбата на повечето жилища в стари сгради – с ампутирани достойнства и с наследени неудобства. Разпределението е променено, като ненужно голямото входно антре се приобщава към жилищната площ и се отваря вестибюлът. Кухнята се разширява за сметка на едната тоалетна, а втората тоалетна се уголемява, като към нея се добавя мокрото помещение. 136-те квадрата се поделят между голяма дневна с трапезарна маса и меко сядане, отделна кухня и две спални.    
 
Целият материал в брой май/2015
 

Специални издания