Градски легенди: Банята в Банкя

Снимки: Здравко Йончев

София има различни минерални извори и с това е една от най-богатите столици в света. За съжаление, минералните бани в Овча купел, Горна баня и Банкя се рушат и тяхната лековита сила и прекрасната архитектура тънат в забрава. Фотографът Здравко Йончев успя да даде нов живот на тези забележителни места и да покаже тяхната призрачна красота със забележителни серии фотографии, които столичани имаха възможност да видят миналата година в специална изложба. По думите на фотографа, банята в Банкя е най-запазената и красива сграда, която е снимал. За щастие, тя не е така изоставена, както баните в Овча купел и Горна баня. Централният парк на Банкя, в който се намира самата баня, е разположен в уютна котловина с формата на ъгъл в самия център на града. Строежът на банята започва през 1907 г. по инициатива на тогавашния министър на земеделието и търговията д-р Никола Генадиев. Автор на проекта е мюнхенският проф. Артур Хохедер, а ръководител на строежа – архитект Нено Нешев. Предприемачи са братя Савови от София и банчанинът Никола Рангелов.  Строителството продължило три години до 30 май 1910 г. и в него участвало цялото население на Банкя и околните села. Камъните са докарвали от кариерата на Мало Бучино с волски каруци.


 

Тържествено сградата е открита през 1911 г. Тогава започва и оформянето на красив парк около нея. Впоследствие той е разширен с допълнителни озеленени пространства, в които са засадени екзотични дървесни видове. Заслугата за този райски кът е на инж. Димитър Христов. Той не само проектирал и изградил терена, но и ежегодно допълвал насажденията с видове от софийската и европейските ботанически градини. До самия каптаж бил изграден и разсадник, който използвал топлината на водата. Изграждането, вътрешните работи, обзавеждането и допълнителният интериор стрували на държавата 834 222 златни лева и това е най-луксозната и скъпа баня-лечебница в България по онова време.
Самата постройка е с квадратура 1700 кв. м. Представлява сложна форма от дълъг неправилен правоъгълник, с две крила, издадени на изток във формата на полукръг. В средата е порталът с високи гранитни колони. Материалите за вътрешното изграждане до най-малкия детайл са произведени специално за тук в Белгия, Франция и Виена.


 

Както при всички бани от онова време, и тази в Банкя се състои от две еднакви по форма крила – едното за мъже, другото за жени. Свързва ги вестибюл с чудна художествена изработка, в който се помещават амбулатория, каса и канцелария. Във всяко крило има обширна чакалня; четиридесет кабини за събличане и обличане на две нива; по един кръгъл басейн с диаметър 6,30 м и десет вани, една от които – царската.
В подземията са били централното отопление и пералнята. Отоплявана била цялата сграда, като в коридорите, стълбите и тоалетните била поддържана температура от 15 градуса, в съблекалните – 28 градуса, а в басейните и другите помещение за къпане – до 32 градуса.

Повече фотографии от банята в Банкя може да разгледате ТУК.

Специални издания