Гигантските пумпали на Хайме Тресера

текст Ивайло Харалампиев, Мадрид

В продължение на над тридесет години каталонският дизайнер Хайме Тресера създава повече от сто авторски мебели. Водещо правило в кариерата му винаги е била тяхната функционалност. За сметка на това днес той все повече дава размах на въображението си и сътворява далеч не толкова практични, но много по-артистични и емоционални предмети. Резултатът е колекцията от пет различни гигантски Peonzas (от исп. пумпали), всеки произведен само в дванадесет екземпляра и размери петдесет на петдесет сантиметра.

Изработени са от различни материали: стъкло, алуминий, смоли, дърво, кожа. Според дизайнера те са освен всичко друго и доказателство, че всеки иначе всекидневен предмет, претворен в различен мащаб, може да се превърне в магическо произведение. За Хайме пумпалите са носталгично завръщане в миналото. Като малък той с възхищение и малко завист гледал как някои деца майсторски въртят пумпали, което тогава така и не му се удава.

“В желанието си да освободя въображението си, което често е потиснато от функционалните ограничения при дизайна на мебели, започнах тази серия от специални предмети. Опитвам се да бъда максимално спонтанен, за да освободя душата си от невъзможни мечти”, казва създателят на Tresserra Gallery. 

 
 
 

Специални издания