Free your Space

Водещата тема на 16-ото архитектурно биенале във Венеция тази година е  Freespace или как да направим средата по-човечна и по-свободна  

 
Ивайло Харалампиев
 
 
„Едно общество е велико, когато възрастните хора засаждат дървета, под чиято сянка знаят, че никога няма да седят“. С  тази гръцка поговорка архитектите Ивон Фарел и Шели Макнамара завършват своя Манифест като куратори на 16-ото издание на архитектурното биенале във Венеция. А избраната от тях тема на най-значимото събитие в съвременната архитектура е Freespace.
 
“ Freespace представлява щедростта на духа и чувството за човечност, заложено в сърцето на архитектурата, и окуражава преосмилянето, новия поглед към света, откриването на решения, чрез които архитектурата спомага за добруването и достойнството на всеки гражданин на тази крехка планета“, казват идеолозите на изложението със 71 участници.
 
Архитектурата се появява като отделна тема на биеналето във Венеция през 1975 г. Пет години по-късно започва да се оформя и отделен форум, който  става напълно обособен от арт биеналето чак през 1998 г. Темата тази година граничи с философията и в концепцията на Freespace  липсата на архитектура се възприема като своеобразна архитектура.
 
„Дори когато архитектурата е вследствие на частен проект, тя веднага се превръща в част от общественото пространство. Архитектурата е средство за превръщането на хората в по-добри граждани. Тя може да е едновременно инструмент за осъзнаване на политическата способност на обществото, както и доказателство за щедростта на отделен човек. Едно нещо е сигурно: без архитектурата всички сме по-бедни. Така че целта ни е да промотираме „желанието“ за архитектура“, казва президентът на биеналето Паоло Барата. Той споделя, че организаторите не предприемат рекламни кампании за привличане на нови участници, а по-скоро очакват срещата да се случи по естествен път. Тази година с павилиони участват 63 страни.
 
 Andrea Martin/ Elevation
 
 
Мащабността на биеналето превръща Венеция в голяма сцена за паралелни изяви от 26 май до 25 ноември. В програмата са включени две специални събития, фокусирани съответно върху ролята на преподавателската работа в областта на архитектурата и значимостта на  историческите архитектурни примери. Meetings on Architecture са срещи с архитекти и артисти, като преподаватели и студенти от над сто университета в света също ще участват в събитието. Предвидени са и редуващи се паралелни фестивали за музика, кино, театър, танци.
 
 
 Vector Architects/ Gong Dong

Наградата „Златен лъв” за цялостен принос получава английският архитект, историк и преподавател Кенет Фрамптън. „Едва ли има студент по архитектура, който да не познава неговия труд Modern Architecture: A Critical History. Така че наградата тази година отива при един маестро и е признание за критическия подход в преподаването на архитектура“, казва Паоло Барата. 

Bjarke Ingels Group/ Big

Marina Tabassum Architects/ Wisdom of Theland

 VTN Architects/ Bamboo Stalactite

Специални издания