Екскурзия до ТАНЗАНИЯ


10 дни / 8 нощувки
 
Ден 1 СОФИЯ – ИСТАНБУЛ – КИЛИМАНДЖАРО
Полет София – Истанбул (10.00-11.20 ч.) и връзка със следващ полет за Килиманджаро 18.10 ч.
 
Ден 2 КИЛИМАНДЖАРО – ТАРАНГИРЕ
Пристигате в 01.55 ч. JAMBO – KARIBU. Сърдечно посрещане от наш представител на летището и трансфер до хотел KIA Lodge за нощувка и закуска, разположен на няколко километра от летището. Прекрасно място за почивка и отпускане преди сафарито ви. Нашият представител ще ви помогне за чекирането и настаняването. Към 10.00 ч. ще освободите хотела и ще отпътувате за национален парк Тарангире, където ще пристигнете точно за обяд и следобедно сафари. От всички паркове в Танзания, Тарангире се слави с най-големия брой савана-слонове. Стада от по 300 слона се опитват да изровят подводна река от коритото, докато антилопи Гну, зебри, биволи, импала, газели и други антилопи се тълпят по смаляващите се лагуни. Тук е най-голямата концентрация на животни в Танзания след Серенгети и единственото място където се виждат определени видове орикс и геренук. Мочурищата и зелената трева през цялата година са приютили над 550 вида птици –  най- голямата концентрация в цял свят. 
Вечеря и нощивка в Tarangire River Camp
 
 
Ден 3 ТАРАНГИРЕ – ЕЗЕРОТО МАНИЯРА
След закуска се отправяте към национален парк Манияра и сафари по път в национален парк Тарангире. Пристигайки в Escarpment lodge ще ви посрещнат сърдечно и следва обяд. След това излизате на сафари в търсене на кътерещите се лъвове и други животни в този малъкживописен орнитоложки рай. 
Езерото Маняра е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната депресия на Източноафриканската рифтова долина. То е плитко, солено, алкално, безотточно езеро в Северна Танзания, регион Аруша. Ориентирано е в посока север-юг, дължината му е 50 км, а ширината – 16 км. Нивото му на соленост варира в зависимост от количеството валежи и сезона. Водите на езерото съдържат висока концентрация на йони (алкалността им е по-висока от 60 meq/L) и съдържа сериозно количество твърди минерални отлагания. Според някои източници думата Manyara е с масайски произход – така са наричали вид растение, от което са изработвали оградите около селата. Според други твърдения името произхожда от Ol Manyara, което означава поселище. Езерото Маняра е едно от красивите езера на Танзания, превърнато в резерват и приютило многоброен и интересен растителен и животински свят. Районът заема едно от първите места по гъстота на диви бозайници в света. Средната гъстота на слоновете тук е 6 бр/кв.км, а на кафърския бивол – 18 бр/кв.км. Все още се срещат екземпляри от черния носорог (Diceros bicornis), чийто брой заради ловния туризъм е силно намалял. Това е мястото, където могат да се срещнат и уникалните катерещи се по дърветата лъвове, които през деня почиват в клоните на големите дървета. Езерото изобилства и с хипопотами (Hippopotamus amphibius), които излизат да пасат нощно време. Жирафите (Giraffa camelopardalis) са с доста тъмен цвят, така че, погледнати отдалеч, изглеждат почти черни. Местността е дом на стотици импали (Aepyceros melampus), зелени павиани (Papio anubis), южноафрикански антилопи бушбок (Tragelaphus scriptus), зебри (Equus burchelli), ивичесто гну (Connochaetes taurinus), леопарди (Panthera pardus), мангусти. През сухия сезон големи стада от гну и други тревопасни животни навлизат в парка за кратък период от време, идвайки от контролираните ловни територии на север от резервата. Околността е обитавана от над 400 различни видове птици. През размножителния период тук се събират големи ята от водоплаващи птици. 
 
 
По желание: Може да направите следобедна или сутрешна разходка из селото Mto wa Mbu, където повече от 120 различни етноса съжителстват в мир и хармония. 
Вечеря и нощувка в Escarpment Lodge 
 
Ден 4 ЕЗЕРОТО МАНИЯРА – ЕЗЕРОТО ЕЯСИ
Днес след закуска напускате кемпа и се отправяте към езерото Еяси тръгвайки югозападно към Карату и кратера Нгоронгоро, пристигайки на северния бляг на езерото.
 
Еяси е безотточно солено езеро в Северна Танзания, разположено в основата на южната част на платото на Националния парк Серенгети, в непосредствена близост до кратера на вулкана Нгоронгоро. Това е едно от няколкото езера, намиращи се на дъното на силно сеизмичната Източноафриканска рифтова долина. Езерото е много плитко, като средната му дълбочина е не повече от 1 м. Езерото има форма на леко извит правоъгълник с дължина около 50 км, а през дъждовните периоди дължината достига до 80 км. Ориентирано е от североизток на югозапад, разположено е на около 1040 м надморска височина и заема площ от около 1 050 кв.км. Югозападният му бряг е сравнително по-силно разчленен и по-плитък заради наслоени утаечни пластове.  Североизточният е сравнително скалист и опира в склоновете на Нгоронгоро. Поляните и горите край бреговете на езерото са местообиталище за много диви животни и водоплаващи птици – леопарди, хипопотами, жирафи, носорози, слонове, различни видове маймуни, щъркели, пеликани, Най-разпространеният вид маймуни са бабуините. Тук са регистрирани 35% от популацията в Танзания на застрашеното от изчезване малко фламинго (Phoeniconaias minor). През дъждовния сезон в езерото може да се лови риба, но тя е в съвсем ограничено количество. Повече са сладководните видове, обитаващи притоците на Еяси. Териториите около езерото са населени с няколко африкански племена. Племето датога обитава югоизточната част на долината Яеда и се занимава със земеделие, скотовъдство и занаятчийство. Ираку живеят в югозападна Яеда в район, изпъстрен с големи скални образувания. Хадзапите живеят на малки групи и се препитават основно от лов и събиране на ядливи корени и плодове. Масаите са полуномадско племе, най-многолюдното в района и най-добре изученото. Племето исанзу обитава южния район около езерото, а племето сукума – долното течение на река Сибити. Край езерото Еяси през 1935 г. са открити останки от човешки череп, за предполагаемата възраст на които все още се водят спорове.
Обяд в Kisima Ngeda Camp.
 
 
Следобед – екскурзия с посещение на племето хадзапи (Hadzabe). Хадзапи (познати още като хадза, хатса, хатоа, хадзабе, уакиндига, уатиндига, уатиндега, уахадзабе, тиндига, киндига, кангеджу, аши) е народ, обитаващ Североизточна Танзания, регионите Аруша, Сингида и Шинянга и заселен в сухите савани край плиткото солено езеро Еяси между склоновете на силно сеизмичната Източноафриканска разломна зона. Това е един от най-изостаналите народи в Африка. Числеността им през 1973 г. е около 1000 човека и постепенно намалява. По произход, култура и език се отнасят към т.нар. койсанска или бушмено-хотентотска група. Най-новите изследвания доказват, че племената са родствени на пигмеите в Демократична република Конго, Руанда и Бурунди. Доскоро се смяташе, че езикът им принадлежи към групата на бушменските езици, но сега се приема, че въпреки наличието на характерни цъкащи съгласни, езикът им е изолиран и несходен с никой друг. По произход са потомци на най-старото население на Южна Африка. Генетичните изследвания показват, че може би те представляват един от най-древните корени на човешкия род, на възраст над 100000 години
Вечеря и нощувка в Kisima Ngenda Camp 
 
Ден 5 ЕЗЕРОТО ЕЯСИ
Изживейте един пълен ден с племената хадзапи и вадатога. Ще се потопите в техния начин на живот – с разходки, ловуване и събиране.
 
Закуска, обяд, вечеря и нощувка в Kisima Ngenda Camp 
 
Ден 6 ЕЗЕРОТО ЕЯСИ – СЕРЕНГЕТИ
Закуска и отпътуване за националния парк Серенгети. По път ще посетите масайско селище, за да се докоснете до тяхната култура и умението им да съжителстват в хармония с дивите животни от векове. За пикник на обяд ще изберете някое стратегическо място в буша, а следобед ще се отправите на вълнуващо приключение през саваната на най-известния парк за сафари в Танзания – Серенгети. Покриващ площ от 14,763 м2, това е най-старият парк в Танзания и един от последните екологични резервата за диви животни в света. На езика на масаите името на парка се превежда като безкрайни равнини. Петте големи животни в парка, наречени по този начин от ловци, дошли на сафари преди няколко десетилетия, са лъвовете, леопардите, слоновете, носорозите, както и кафърски биволи. В парка живеят още хиени, гепарди, зебри, грабливи птици и много други. Клисурата Олдуей, в която са открити много от най-древните останки и артефакти на хоминида Хомо хабилис, е свързана с екосистемата на Серенгети. Национален парк Серенгети е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. На територията на парка се намира областта Серонера, където професор Бернхард Гжимек и Михаел Гжимек са изучавали черните носорози.
Вечеря и нощувка в Intimate Camps 
 
 
Ден 7 & 8 СЕРЕНГЕТИ
Два пълни дни за сафари в Серенгети. По желание може да направите една от сутрините сафари с балон (доплащане). Закуска, обяд и вечеря в Intimate Camps.
 
Ден 9 СЕРЕНГЕТИ – НГОРОНГОРО
Заксука рано сутринта и се отправяте към Нгоронгоро, за да навлезете в кратера на 600 м надолу. Учените смятат, че Нгоронгоро се е формирал преди милиони години след затихване на вулканичната дейност тук. Смята се, че тогава размерите на Нгоронгоро са били приблизително като тези на Килиманджаро. С угасването на вулкана обаче е започнал да пропада, образувайки огромен кратер. Вулканът е угаснал преди около 250 000 години, а за пръв път изригнал преди около 2 500 000 години. Това е най-големият кратер на Земята, който се е образувал в резултат на вулканични действия. Диаметърът му е 20 км. Стените на кратера се издигат стръмно на височина 600 м от дъното му. Днес тази долина представлява единствената в света вулканична калдера. Нгоронгоро служи за убежище на много редки африкански животни. Тук се срещат 50 вида едри бозайници като лъвове, слонове, носорози, хипопотами, както и няколко вида антилопи. Пикник обяд в кратера.
 
Важно: препоръчваме по-дебело яке/ жилетка.
Вечеря и нощувка в Ngorongoro Exploreans Lodge 
 
Ден 10 НГОРОНГОРО – езерото ДУЛУТИ
Днес след закуска се отправяме към Аруша, където пристигаме навремем за ранен обяд. Свободен следобед за почивка или активности по желание: возене с кану и гребане на езерото Дулути или разходка около езерото. Нощувка в Dulutu Lodge.
 
Ден 11 ДУЛУТИ – АРУША
Трансфер до летището за полет до Истанбул в (02.55-10.45 ч.) и връзка със следващ за София (19.10-20.25 ч.)
 
КРАЙ НА ПРОГРАМАТА
 
Цена на човек за наземните услуги – $ 4889
Цената е на човек в двойна стая в щ.д. и включва: Посрещане и изпращане на летище Килиманджаро; 2 нощувки със закуски в Аруша; 1 нощувка в Транагире; 2 нощувки на езерото Еяси; 3 нощувки в Серенгети; 1 нощувка на Нгоронгоро; пълен пансион по време на сафари; транспорт по време на сафари с 4×4 safari Land cruiser/Land rover с професионален индивидуален шофьор на английски език; посещение на Maasai Manyatta Village; полудневен тур в кратера Нгогонгоро; всички входни такси за резерватите; евакуационна услуга с flying doctors; брифинг с гид на английски в Аруша; безплатна минерална вода в джипа по време на сафари; застраховка медицински разноски;
Доплащане на човек:
• самолетни билети София – Килиманджаро – София с такси (ориентировъчно) €956
• виза за Танзания (вади се на летището в Танзания) – $50
 
Организира: Туристическа агенция Трансатлантик Травел
Повече информация и записвания: 02/ 944 10 00
 

Специални издания