Еклектично и артистично

интериор Румяна Еванс,
текст Цветана Шипкова, снимки Асен Балабанов

Диванът в къта за сядане е от Habitat, пребоядисан в бяло и изрисуван с клонки и водни кончета от Румяна Еванс. Лампионът до него е находка от Praktiker, преобразен по идея на домакинята, както и лампата над трапезарната маса.

В този дом няма скъпи мебели, но има нещо, което не се купува с пари ­ атмосфера и настроение, дошли сякаш от окъпаните в слънчева светлина лавандулови полета на Южна Франция. Прованс е любимо място на собственичката Румяна Еванс ­ декоратор повече по призвание, отколкото по професия, която е подходила към обзавеждането на този апартамент в центъра на София така, сякаш е къща на Ривиерата. Домът е на около 100 кв. м, на централно място, но с поглед към тих и зелен вътрешен двор. Когато сегашната собственичка го купува, апартаментът е бил в окаяно състояние. Следват три месеца основен ремонт, при който в дневната се прави френски прозорец, увеличава се площта на банята, а на мястото на един килер и част от коридора се обособява малка стая за гости. Сега разпределението на жилището е изключително функционално ­ влиза се в малко антре, а от него в голямата дневна-трапезария-кухня, която е основното помещение в дома.

  

Кухнята е компактна, разположена в дъното на дневната.  До нея в стената са оформени три ниши, съдовете в които се възприемат като допълнение  в интериора. Библиотеката е правена по поръчка от българска фирма, както и кухненските шкафове и масата със столовете. При кухнята и трапезарията е търсен ефект на състарено дърво, напомнящ уютния стил на френската Ривиера, докато библиотеката е с проста модерна форма, неподвластна на времето. Съвсем постмодерно и в духа на актуалната еклектика в обзавеждането действат репликата на класически френски стол в сребристо от Idea Casa и изрисуваната от Ина Дамянова стара резбована масичка-шкафче.

При влизането е разположена кухнята, пред нея е трапезарната маса, а в близост до прозореца е кътът за сядане. Мебелите са в различен стил, сполучливо обединени цветово и подчертани с еклектични аксесоари, които създават непринудена и артистична атмосфера. Лилаво и бяло са цветовете, които доминират и в останалата част на дома в едно не само ултрамодерно, но и много изискано съчетание, което не се бои да бъде различно от стандарта. Румяна Еванс е подчертано арт ориентирана в декорацията на дома си. Акцент в дневната е вратата от ателието на художника Йордан Кацамунски, има неща на Ина Дамянова и от бутик “Гри-Гри” на Ина Попова. Самата Румяна е автор на много от най-интересните решения, подпомогната в осъществяването им от човека, известен в артистичните среди просто като Мистър.

  

Антрето веднага ни въвежда в атмосферата на дома – лилави стени, върху  които Румяна Еванс е нарисувала тук-там клонки и листа, и бели мебели от различни материали – закачалка от ковано желязо от “Гри-Гри”, конзола и огледало с резбована рамка от “Чакрини”.

След преустройството в банята има две зони – мокра и суха, разделени с прозрачна стъклена стена.

Вкусът на Румяна Еванс към детайла личи във всяка подробност – текстил, съдове, картини. Порцеланът и подносът на масата са от Idea Casa.

Специални издания