Двор на покрива

интериор и текст Милена Милева, стил Слава Банковска, снимки студио МЕМ
 

Винаги съм се възхищавала на идеята за покривна градина и особено от проектите на известния архитект Хундертвасер. Понякога обаче е невъзможно да влияеш на архитектурата. Трудно ще се отгледат големи дървета на покрива на жилищна кооперация, нали. Но поне трева, декоративни дръвчета и храсти е възможно.

Така започна всичко. От едновремешните мечти, през скептичните погледи на различните специалисти и майстори до крайния вид на така наречената “градина на покрива”. Всъщност изборът на този апартамент бе ръководен от възможността да се реализира подобен проект. Тогава, преди 4-5 години, в София не беше много модерно да си на покрива. Опасността да ти протече таванът или да ти е горещо надделяваше над стремежа за поглед към града или възможността за озеленяване.

Първоначалният вид на покрива предлагаше доста грозна гледка към стандартно завършени, боядисани в жълта фасадна боя стени и няколко отдушника. Но пък имаше шанс да се превърне в една огромна тераса и още две по-малки. Завършването им отне около 3 месеца и беше най-трудоемката част от ремонта на жилището. Първо се промениха облицовките и се иззида барбекю с пещ. След това се направи специална хидроизолация за тревните площи и около отдушника в средата. Самият отдушник стана на водопад, около който оформих “водно око”. Допълнително се иззида и чешма, за да е по-удобно поливането на тревата и множеството храсти и цветя. И така покривът постепенно заприлича на двор към къща нейде из Средиземноморието, което беше и целта. Накрая,след монтирането на перголите, по които да се вият растения,дойде ред на тиковите настилки и белите ефирни завеси,които придадоха ваканционен вид на основната тераса и я отделиха максимално от големия град.Сега тя съчетава мястото за хранене и посрещане на гости, зоната за релакс около водопада и допълнителни места за пиене на кафе или напитки. Това дава възможност през по-голямата част от годината животът в апартамента да се пренесе на открито.

Останалите две тераси според разположението си в апартамента си разпределиха функциите. Южната се използва за почивка и слънчеви бани,а северната, по-близка до кухнята, е обзаведена с маса за хранене.

юповече имформация брой 08, страница 92-112

Специални издания