Динамичен баланс на много умишлени, неизбежни и неустоими противоположности

Проект I/O архитекти снимки Борис Мисирков и Георги Богданов, асистент Михаил Илиевски

1. Поглед към масивния обем на къщата от входа на двора. Динамичната композиция на отворите балансира простата форма на фасадата.

2. Общото пространство на първия етаж. То е изцяло отворено към двора между къщата и скалата и въпреки размера си е без нито една колона. Камината, както и целият горен етаж висят от покривната конструкция.

Първоначалния т сблъсък в този проект възниква между нагласата на ренесансовия клиент и модерните намерения на архитектите. Именно той довежда до дизайнерски подход на съчетаване на различности от всякакъв вид. Антикварни мебели и аксесоари, изцяло подбрани от клиента и разположени в минималистични пространства, сложна смесена конструкция, изградена от традиционни местни материали и майстори, масивна обвивка на къщата и лека окачена вътрешна структура. Желанието за затворена къща в комбинация с уникалната вертикална скала в дъното на парцела довежда до създаването на вътрешния двор зад къщата, който се превръща в едно от основните пространства тук. Голямото общо пространство на първия етаж е противопоставено на седемте отделни помещения на горните нива. Масивният обем от камък и бетон е разчленен от големи остъклявания, направени от стоманена дограма по проект на архитектите. Традиционната среда наоколо е провокирана от множеството "ексхибиционистични" пространства в къщата. Простият обем отвън и сложната вътрешна структура отговарят на спокойното обкръжение и наситения с активности живот в дома. на ренесансовия клиент и модерните намерения на архитектите. Именно той довежда до дизайнерски подход на съчетаване на различности от всякакъв вид. Антикварни мебели и аксесоари, изцяло подбрани от клиента и разположени в минималистични пространства, сложна смесена конструкция, изградена от традиционни местни материали и майстори, масивна обвивка на къщата и лека окачена вътрешна структура. Желанието за затворена къща в комбинация с уникалната вертикална скала в дъното на парцела довежда до създаването на вътрешния двор зад къщата, който се превръща в едно от основните пространства тук. 

3. Банята

4. Конзолният кухненски плот е от бял видим бетон и два вида гранит.

повече имформация брой 07, страница 48-64

Специални издания