Дик Пауъл: Бъдещето е на метапродуктите и опростения дизайн

Световноизвестният дизайнер Дик Пауъл е съосновател на консултантското студио за дизайн и иновации Seymour Powell. С името му се свързва една от последните луксозни колекции на Ideal Standard – Dea, която дизайнерът създава с концепцията „емоционална ергономия”.
 

 
 
Кои са най-важните принципи на добрия продуктов дизайн?
Да правят света по-добър за хората и за бизнеса.
 
Кои продукти от последните 10 години са най-добри примери за дизайн от Ваша гледна точка?
Вероятно iPhone и IPod – това са метапродукти, което значи комбинация от хардуер, софтуер и услуга. Много продукти в бъдещето ще бъдат точно такива – съчетание на дигитално съдържание, дизайн и услуга.
 
Какво е модерно в дизайна днес?
Няма един универсален отговор. Зависи от типа продукт, за всяка област са модерни различни неща. Като общо може да се каже, че са модерни нещата, които са функционални, изчистени, опростени. Да направиш от сложното – просто, това е най-голямото постижение в дизайна днес. Наричаме го Simplexity.
 
Какъв тип среда създава добър дизайн?
Големите дизайнери идват от голямото образование. От националности, които имат отношение към дизайна – там ще намерите добри дизайнери. От друга гледна точка е въпросът, как се поддържа добър дизайн днес. В миналото всяка компания създаваше продукта в своята фабрика и имаше тясна връзка между дизайна, инженеринга и производството. Сега нещата се промениха – много фирми изнесоха производството си в Азия и тази връзка е загубена. Най-добрият дизайн може да открием при тези марки, които запазиха близка връзка между криейтива и производството. „Идеал стандарт” са такъв пример, както и Apple. При продукти, които се произвеждат в Азия, по-рядко има иновации.
 
Как поддържате своя дух на креативност?
Много хора са креативни по различен начин, но аз винаги имам страст към работата си, не го правя за пари – ако искаш да правиш пари, не бъди дизайнер, а банкер. Никога не съм имал проблем със страстта си към креативното.
 
Като ментор какво ще посъветвате тези, които започват като дизайнери?
Най-важното е да имаш страст, да те е грижа какво правиш, да вярваш, че можеш да промениш света. Аз от 15-годишен мисля, че мога да го направя. Намерете това, в което наистина сте добри – може да е някаква малка част от процеса, но бъдете наистина най-добри в нея и никога няма да ви липсва работа.
 
 
Вие стоите зад луксозната колекция на Ideal Standard – Dеa. Какво означава концепцията „емоционална ергономия”, на която е базирана тази линия?
Това е дизайн, който прави живота по-добър, нова дефиниция за модерната баня, с която се създава по- човешка, емоционална среда, меки, обтекаеми и чувствени форми. Вдъхновение за тази колекция сте вие, защото какво означава дизайнът, ако няма кой да взаимодейства с него – ето това наричам „емоционална ергономия”. Баня, в която човек се чувства истински приласкан.
 
 
Какво е личното Ви емоционално възприемане на „Идеал стандарт”?
Това е много искрена, честна компания, която казва това, в което вярва, изпълнява това, което обещава. Постоянно се стреми към нови, по-съвършени продукти. Вниква в процесите и така подобрява продуктите. За мен системата Aquablade (нов тип система за измиване на тоалетната) е революция – нещо, което наистина променя играта. 
 
 

Специални издания