Цвят и стил за стените

Актуални са сложните, благородни тонове, близки до природните нюанси
 
Катя Атанасова 
 
В сферата на интериорните бои в световен мащаб се работи непрекъснато по подобряване на формулите и устойчивостта на материалите, увеличаване на покривността, създаване на по-лесни за нанасяне решения с по-голяма разливност и по-ниска разходна норма.
Как да изберем качествена боя? Добрите продукти се нанасят бързо, не избледняват с времето, цапат се трудно и се почистват лесно, нямат вредни емисии. Продуктите от квалитетните марки задължително са с ниско съдържание на летливи органични съединения и са безвредни за здравето.
 
 
Боите за различните помещения са с една и съща основа, но с допълнителни съставки – латекс, тефлон, силикон и други.  В зависимост от добавките се говори за акрилни, латексови, винилови, тефлонови, силиконови, силикатни и т.н. Например, за тефлона е характерно, че отблъсква мръсотията, затова е подходящ за кухни, а силиконът отблъсква водата и е добър избор за мокри помещения. Латексът е еластичен, не задържа микроорганизми и се почиства лесно и се ползва за дневни, спални, коридори. Благодарение на високата им въздухо- и паропускливост, силикатните бои често са предпочитани за места с  висока влажност. Боите на винилова основа пък са огнеустойчиви.
 
Обикновено за тавани се използва матова боя, а за стените – сатенена или с блясък. Специалистите напомнят, че матовата боя се замърсява по-лесно, но прикрива по-добре недостатъците на повърхността. 
 
Според традиционните препоръки слънчевите помещения е добре да бъдат в студени тонове, а северните – в топли. Това правило обаче е относително при днешната богата палитра  сложни тонове и множеството други елементи в помещението. 
Съществена роля при избора на цвета играе и размерът на стаята. Малкото помещение ще се „разшири“, ако стените са в студени тонове. 
 
Декоративните мазилки са друга възможност да предадете индивидуалност на стените. Предлага се  невероятно разнообразие на цветове и финиши. Новите продукти са истинско изкуство и могат да бъдат съществена част от стилистиката на жилището. С последното поколение декоративни мазилки е по-лесно  да се създаде класическа атмосфера, да се постигне рустикален ефект, да се внесе доза екстравагантост в интериора. 
Със съдържанието на различни съставки и частици – силиконови, керамични, минерали на прах, фин кварцов пясък, слюда, акрилни смоли и други, се постигат разнообразни ефекти: пясъчен, патина, металически, хроматичен, перлен, брокат, кадифе, злато и сребро… Успешно се имитират различни повърхности –  пукнатини, дърво, скъпа каменна облицовка.  
 
 
Венецианската мазилка продължава да се използва активно – названието обединява всички видове декоративна гладка мазилка с огледална повърхност и с визия на мрамор. Блясъкът се дължи на финия мраморен прах в състава. Друга разновидност е традиционната сицилианска мазилка, „стоплена” от малките теракотени гранули в структурата. Рустикалната мазилка е особено актуална, като има варианти да е по-груба или по-дискретна. Старинен или рустикален ефект може да се постигне и със специална патина за бои и мазилки. 
В новите колекции се използват сложни, благородни, луксозни тонове, близки до природните нюанси – пясък, ръжда, земя, праскова, горчица, патладжан. Контрастните съчетания се избягват. Монотонната палитра се компенсира от богатство на текстурите.  Много се работи по формулата тон в тон.  
 
Някои фирми предлагат високотехнологични бои с гранули, които след нанасяне  на стената поемат влагата от помещението. При други тази съставка може да се добави към боята. Новост са грундовете за запечатване срещу  петна.
 
Целият материал в брой август/2015
 
 

Специални издания