Цветовете на 2016

Rose Quartz и Serenity носят спокойствие и сигурност
Ирена Куртева
За първи път Pantone определи два цвята на година – Rose Quartz и Serenity. Нежните нюанси на розово и синьо са противоотрова на стреса на модерната епоха, като удовлетворяват копнежа за спокойствие и сигурност. Съчетанието им създава баланс между топлия, привлекателен розов тон и по-студеното, успокояващо синьо, а  връзката между тях се базира на красотата, мекотата и усещането за ред.
И двата цвята принадлежат към пастелната палитра и перфектно се комбинират с различни тонове на зеленото, лилавото, кафявото и жълтото. Подходящи са за съчетание с бяло и с бляскави нюанси като сребристо.
Pantone е институцията, която всяка година определя водещия цвят на годината в областта на модата и дизайна. Компанията,  създадена през 50-те години на миналия век като печатница за рекламни материали, от 1999 година диктува на света кои ще бъдат нюансите на годината. Решението се определя от комисия, която наблюдават новостите в обзавеждането, модния подиум, текстилната индустрия, дори важни световни събития, хитови филми и музика.
Целият материал в брой февруари 2016

 

Специални издания