CURApods: спасение в контейнер

Само за месец мултидисциплинарен екип създаде преносими интензивни отделения за борба с коронавируса

 

Ивайло Харалампиев

снимки Max Tomasinelli за www.CURApods.org

 

 

 

CURApods представлява стандартен транспортен контейнер, превърнат в спешно интензивно отделение за полеви болници. Само месец след като италианското дизайнерско студио Carlo Ratti Associati и архитект Итало Рота се заеха с идеята за помощ на специалисти в различни области, първото интензивно отделение бе инсталирано и тествано във временна болница в комплекса OGR в Торино в края на април. Още няколко ще бъдат изпробвани на място в други точки на света като Канада и ОАЕ. „Независимо от развоя на пандемията, необходимостта от интензивни отделения няма да изчезне“, казват авторите на проекта.

 

CURA (Connected Units for Respiratory Ailments) е напълно оборудвано интензивно отделение, съобразено с медицинските нужди за лечение на пациенти в тежко състояние, включително и такива, за които е необходимо обдишване. Изработеното от шестместров контейнер съоръжение се инсталира също толкова бързо, колкото и болнична палатка, но отговаря на всички изисквания за биозащита. Екстрактор създава негативно налягане вътре. Два прозореца от противоположни страни осигуряват видимост както за лекарите, така и за евентуални външни посетители. Възможността близки или приятели на пациента да установят визуален контакт с него по безопасен начин е хуманно решение на едно от най-трагичните последствия от пандемията, а именно фактът, че много пациенти страдат, а някои дори умират сами в изолация.

 

Спешното отделение функционира само за себе си, но надуваема структура позволява то да бъде присъединено както към други за по-голям капацитет, така и към болнични отделения. Стаята-контейнер може лесно да бъде транспортирана до почти всяка точка на света, където да бъде адаптирана към местната инфраструктура.

 

В разработката със спонсорството на Unicredit участва международен екип, сред които инженерите на Jacobs, отделът за медицинско оборудване на Philips и много други.  Резултатът е open source, което означава, че авторите предоставят за свободно ползване всичко необходимо за превръщането на контейнер в интензивно отделение: технически изисквания, материали, скици и т.н „Подобен колективен труд е в същото време и възможност за тестване на нови методи за сътрудничество в областта на международния дизайн“, казват от CURApods.

 

http://www.CURApods.org

 

Специални издания