Contemporary vintage

Универсална естетика, много светлина и внимателно селектирани аксесоари в столичен апартамент от 60-те години

 

Проект Kuka design, арх. Ева Куртева и арх. Мариана Кадинова

 

Апартаментът се намира в сграда от 60-те години на голям столичен булевард. Типично за много жилища от тази епоха, и тук има нужда от основен ремонт. За съжаление, от оригиналните елементи, като врати, дограми и настилки, не е запазено нищо, но пък фризовете и таванните гипсови орнаменти са в добро състояние.

Основно изискване на собствениците е да се създаде чувство за простор и повече светлина, а дизайнът да е универсален, така че да се възприема от хора с различен вкус, тъй като апартаментът ще бъде отдаван под наeм.

Жилището с площ от 80 квадратни метра претърпява някои промени в разпределението. Обикновено в новите проекти кухнята се приобщава към дневната, но в този случай става обратното – помещението, което е било обединено с хола от предишните собственици, сега отново се отделя. „Решихме поради достатъчната площ на дневната и наличната инфраструктура да отделим отново кухнята, но този път тя да бъде ползвана като допълнителна спалня или кабинет“, казва Ева Куртева.

„В концепцията за интериора търсихме усещане за простор и светлина. Стилът, макар и с елементи на midcentury, е по-скоро нещо като contemporary vintage“, коментира арх. Куртева.

Като материали са използвани основно кожа, плюш, различни текстили и МДФ.

Цветовото решение е впечатляващо и не изпълнява само декоративна функция. Степенуването на топли тонове с различна наситеност започва от входното антре, през трапезарията и достига спалнята, за да се създаде дълбочина и многоплановост на пространствата. Силен оригинален акцент са принтовете по стените.

Резултатът е елегантно, стилно жилище с универсална естетика, с много светлина и внимателно подбрани аксесоари и акценти.  И всичко това е постигнато в ситуация на криза с доставките и цените и с лимитиран бюджет.

 

Специални издания