Четири сезона

интериор и текст: Arxitek,  www.arxitek.bg

снимки Диян Станчев

 

Концепцията за този интериор е вдъхновена от четирите естествени състояния на водата през различните сезони. Екипът на „Архитек” залага на тази идея, за да откликне на желанието на работещия човек да бъде сред природата, вместо пред компютъра, колкото и интригуваща да е работата му. В съвремието, когато сме засипани от визуална информация за приключения на открито, „Архитек” създава за работещите в Siemens визуална среда с усещане за естествена връзка с природата. Водата с нейните многобройни състояния и свойства дава идея на проектантите за повърхности, които обобщават  най-съществените й признаци.

В зона Зима светлината „пропуква леда“ и отвежда погледа към шведската стена и каменната й облицовка, вдъхновена от скалните слоеве в замръзналите планини.

След вкаменяващата зима водата отново преминава в течното си състояние. Именно затова зона „Пролет” залага на огледални повърхности, точно като ледените пролетни води на планинско езеро.

В зона „Лято” огледалната релефна повърхност на тавана препраща към спокойните летни морски води. Проблясващите „зайчета“ през деня и отразяващите се светлинки вечер  отвеждат въображението към кей край морето.

А когато водата се смеси с оранжевите багри на падналите листа в локвите, идва и зона „Есен”.

Функционално новото помещение на Siemens служи за отдих и работа в неформална среда. В пространството са обособени кухненски бокс и голяма маса за хранене, място с амфитеатрално сядане и екран за презентации и проектиране на развлекателно видео съдържание, работни плотове, две стаи за срещи, стаичка за медитация, шведска стена, хамаци, зона за игра на шах и отделен екран за интерактивни видеоигри.  В центъра на пространството е изградена вътрешна градина с естествено озеленяване и опънат светещ таван. Тя разполага с индивидуална  вентилация и озвучаване и предлага възможност за временно откъсване от офисната атмосфера и прекарване на  минути спокойствие в естествена среда. Тук може да се провеждат фирмени събития от различен характер – репетиции на музикални групи, по-големи масови събития като фирмени партита, рождени дни  и презентации в неформална обстановка, брейнсторминг и дискусии.

Спортно-развлекателните съоръжения са подбрани с грижа и мисъл за прекарващия дълги часове пред компютър служител. Няколко секунди на ден провисване, набиране или разтягане на пода облекчават гръбнака, докато люлеещите движения са грижа за вестибуларния апарат и периферното зрение.

Отделните работни плотове, подредени край прозореца с гледка към Витоша, са вдъхновяващо бягство от жуженето на споделеното офис пространство.

Стените на помещението са облицовани с релефни панели за оптимизиране на акустиката и звукоизолация към офисите на етажа.

 

 

Специални издания