Чехословашкият клуб

 

текст и снимки Калин Йорданов

На №15 по тихата софийска улица „Кракра” се издига красивото старинно ъглово здание на т.нар. Чехословашки клуб, който е запазил своето наименование дори и след разделянето на Чехия и Словакия. Емблематичното място, познато на столичната бохема повече като „Чешкия клуб”, популярно със своята пражка атмосфера и вкусната скара, гулаш, вепржо, зело, кнедло (свинско със зеле и кнедли), шпанйелски птачек, свичкова и легендарната чешка бира и бехеровка, се слави като един от най-старите оцелели, при това в относително непроменен вид, софийски ресторанти.
Неговата история обаче далеч не се изчерпва с кулинарната му слава и започва много преди 1925 г., когато е учреден клубът. Необходимостта от такъв дом идва още след Освобождението на България през 1878 г., когато в столицата на младото княжество масово започват да прииждат чехи и словаци. Те са инженери, търговци, занаятчии, предприемачи, индустриалци, учители, хора на изкуството, артисти, капелмайстори, археолози и т.н. От родината си те донасят своите знания и опит, трупани в сърцето на Австро-Унгарската империя. Като квалифицирани кадри и специалисти, успешно се вписват в бързото изграждане и развитие на младата българска държава и адаптирането й към европейските традиции.
Още през 1892 г. чехите и словаците в София започват да се събират редовно и основават свой клуб, наречен „Чех”. През 1912 г. се обсъждат възможностите за закупуване на парцел за построяване на техен дружествен дом. Но едва след дванайсетина години започва същинската агитационна кампания за собствена сграда на клуба. През юли 1924 г. за нуждите на клуба е решено за сумата от 2,1 милиона лв., събрани от чешката и словашка общност в страната, да бъде откупена красивата триетажна софийска къща, намираща се на ул. „Кракра” №15.
Построена в стил сецесион, ъгловата сграда още тогава впечатлявала като един от архитектурните бисери на столицата. Европейският й стил с неокласически акценти се открива в богата релефна украса по фасадата, а междуетажните корнизи и балконите балансират вертикалното решение. Входът с колони води през красиво декорирано преддверие към забележителен интериор с гипсови тавани, пиластри, ламперии и мозайки.
Цялата интригуваща история може да прочетете в брой май 2015 на сп. „Наш дом”. Купи електронно издание оттук!

 

Специални издания