Чарът на естествения шик

Модерен дизайн в къща от 20-те години

 

снимки Александър Новоселски

интериор Анастас Георгиев, арх. Боби Борисов

Антоанета Баева

 

Малка тиха уличка в стария център на София отвежда до къща от края на 20-те години с гледка към църквата „Света Параскева”. Авторите на този проект успяват да постигнат най-трудното – да впишат интериора в контекста на историческия квартал, да запазят най-ценното от него и да създадат модерен дизайн, свободен от популярните клишета.

Апартаментът бил с традиционния за онова време раздробен план, с тъмен коридор и вестибюл. Новият проект окрупнява дневната зона, като се запазва практичната самостоятелна кухня. Оформят се три малки, но много светли и приятни спални, които се „завъртат” около дневната.

Пространството впечатлява с изключително добре обмислена цялостна концепция, която овладява всеки детайл. Бялото и естественото дърво са с главна роля, като създават усещане за лекота и автентичност. Към този неутрален фон с усет и артистичен финес са добавени свежи цветни акценти.

Проектът е богат и интересен с неочакваните си хрумвания – контрастна носеща метална рамка в дневната, „недовършена” тухлена стена, оголена мазилка, запазени ретрорамки на прозорците… Звездата в интериора, отново неочаквано, е шперплатът, който откриваме като ламперия и в обзавеждането. Интересно е, че този материал стои непретенциозно и в същото време звучи много шик заради обработката му и комбинацията с останалите елементи.

 Декоративните греди на тавана са друго интересно решение, защото напомнят едновременно провансалска къща и индустрално пространство. Именно тази оригинална двусмисленост на елементите изгражда увлекателния сюжет на интериора. Прецизно подбрани дизайнерски мебели и аксесоари допълват сложната алхимия на това уютно и елегантно очарование, постигнато сякаш на игра.  

 

Специални издания