Cevisama 2016: вековна традиция и нови технологии


Порцеланови плочки, имитация на дърво. Колекция Sylan на Aparici.

Мариана Китанова, Валенсия – София

И през 2016 г. CEVISAMA очевидно e като на шестнадесет – с очаквания за бъдещето, с желание за изява, с оптимизъм и с готовност за революционни промени, но и формирана от наученото от миналото: едно необозримо разнообразие, получено от смесването на вековна традиция и невероятните технологични възможности. Керамиката е все по-важен фактор в интериора и тенденциите, характерни за последните години, ще са валидни и през тази, но частично актуализирани според новите изисквания. Обогатяването е по отношение на размерите и дебелината, която вече трудно може да се нарече така, както и на цветовете, рустикалните и елегантните стилове, обновената класиката и многообразието на дизайна. Затова и забележимите тенденции, показани по време на последното издание на CEVISAMA, са многобройни.

Релефни стенни плочки Manila с матов финиш на Porcelanosa. 

Самостоятелен цвят
Цветът може да отделя стените от пода и да служи за фон, открояващ мебелите.

Vives представи Fusion, експлозия от цветове, форми и графика


Едва доловим дизайн

Единични, леко контрастно оцветени плочки прекъсват монотонността на стените. Използват се избелели, произволно подредени фини детайли без видима цел, но създаващи чувство за ритъм и личен елемент.

Серията Blue Natural на Aparici с класически декорации е винаги актуална.


Разнообразен дизайн

Изборът е огромен, но и тази година ще са актуални флоралните, абстрактните и геометричните мотиви.


Подови и стенни плочки Aktuell с различни релефи и големини. Предложение на Pamesa. 
 

Мозайки, повече мозайки
Малки обемни плочки в нюанси на един и същи цвят с гланцова или матова повърхност е актуална тенденция, провокирана от по-луксозни дизайнерски решения.

“Дървен” гранитогрес на Evoque на Inalco.


Mix & Match

Все така актуално ще бъде използването на естествената керамика в деликатни цветове, комбинирани по оригинален начин. Смесва се всичко – формати, цветове, текстури, материали. Ключът е подходящото съчетаване.

Изложбата Trans/Hitos – Armonias, където посетителите могат да видят ежегодните награди за архитектура и интериорен дизайн на Alicer.


Естествен вид

Целта е да се постигне усещане за естествени материали чрез наподобяване на текстури и земни цветове с “износен вид”. Композициите са лентови или шестоъгълни за постигане на геометрични комбинации, подходящи за проекти с простота и чистота на линиите.


Минималистичнa колекция Sintesis на Azulev.


Квадратна или правоъгълна плочка

Колекциите от плочки с традиционни мотиви в синьо, бяло, зелено или сиво, както и глазурите, са резултат от страстта към нещо “ретро” и не са просто съживяване на стари модели.

Juliette на испанската фабрика Azteca е изящна колекция от бяла глина и гранитогрес.


Безкрайно различни оформления

Представени бяха стенни и подови плочки с големи размери и неутрални цветове – сиви, бежови или кремави, както и такива с контрастни като ефект повърхности – матови и огледални. Подходящи са за постигане на баланс и хармония в големи пространства.


Релефни стенни плочки Manila с матов финиш на Porcelanosa.


Сензорна памет

Тези колекции са предназначени за претенциозни естетически изисквания. Плочките могат да са като фин барелеф, но в същата гама като серията или декорирани с деликатни флорални мотиви. Формата, текстурата, покритията и цветът ги правят сетивен дразнител. Предлагат се и в златно, внушавайки идеята за бижута.
 
Дизайн в райе с различни ширини и цветове oт серията INUIT на Vives.
 

Специални издания