Cersaie – в света на илюзиите. Част 2

Текст: Калина Константинова, София – Болоня

Cersaie е най-голямото изложение за обзавеждане за баня в Европа. Тази година в него участваха 876 изложители от 39 страни, като италианските фирми представляваха две трети от всички участници. Ето някои от водещите тенденции:
 
 
Плочки с дискретни флорални и геометричини рисунки. От Cerdomus.
 
ДИГИТАЛЕН ПРИНТ
Дигиталният принт позволява създаването на най-разнообразни декори. Снимки, рисунки, картини, комикси, графити – вече всяко едно изображение може да бъде принтирано върху керамична плочка. А увеличаването на размера й позволява на тези изображения да изглеждат още по-впечатляващо.
 
Плочки с принт, наподобяващ графити. От Ascot.
 
ВДЪХНОВЕНИЕ ОТ МОДАТА
Една от изявените тенденции в декорацията на плочки са ефектите, вдъхновени от платовете и модата. “Капитонираните” повърхности или такива с илюзия за подплата с нашивки върху нея не са новост, но вече се срещат по-често. Технологиите толкова са се развили, че финишите имитират изключително успешно материята на плата. Дори при докосване, чисто асоциативно, може да се придобие усещане за мекота и топлина. Десените следват модните тенденции. Завръщат се флоралните мотиви. Но всичко остава много дискретно, без ярки, натрапващи се цветове.
 

Настилка от естествено дърво във формата на керамични плочки от колекцията Wood на Bisazza.
 
ГОЛЕМИ, МАЛКИ
Фирмите определено се надпреварват коя ще произведе първа плочката с най-голям размер. Тази година на изложението Cersaie бяха показани плочки, достигащи 320 см/ 160 см с дебелина 6 мм (Ariostea). Става въпрос за истински технологичен скок. Лекотата на този облицовъчен материал, сравнена с гигантския му размер, позволява създаването на напълно нови пространства и дава свобода на архитектите.
 

Съвсем малка плочица Micro Brick по дизайн на Nendo за Brix.
 
От друга страна, фирма Brix съвместно с Nendo представиха микроплочица. Тя може да бъде подредена по 5 различни начина според предложението на Nendo, но всеки потребител може да намери свой собствен вариант да я оформи като композиция.
 

Обзавеждане за баня. От Itlas.
 
БАНЯТА
Освен имитациите, в обзавеждането за баня се налага и използването на естествено дърво. То може да бъде поставено като паркет, но във форма, която наподобява керамични плочки, или пък да е част от различните елементи, като се комбинира с керамика, камък, мрамор и всякакви други материали. Силуетите на мивките и ваните са изчистени. Те са с голяма вместимост, функционални и удобни. Повърхностите изтъняват все повече. Дебелината на различните санитарни модули стига до 5 мм. Забелязва се, че смесителите налагат присъствието си. Те са с голям диаметър, по-груби, по-обемни, някои с ретро или с индустриално излъчване.
Както при плочките, така и в цялостното обзавеждане за баня, Cersaie показа пестеливост на цветове. Ако присъстват, те са пастелни, приглушени, естествени. Толерират се съвсем дискретни цветни акценти например при смесителите.
 

Смесител
от Gattoni
 
Все по-често срещани са антибактериалните повърхности. При тях се използва специална технология, която прави повърхността изключително гладка и не позволява задържането на прах и замърсители. Антибактериалният ефект е постигнат чрез добавяне на сребърни наночастици към керамичното покритие – така се образува филм, който ефективно се бори срещу бактериите. При такива повърхности почистването със стандартните препарати е излишно – забърсване със сух парцал е напълно достатъчно.
 

Обзавеждане за баня, дизайн Nendo за Bisazza.
 
ЗВЕЗДИ В ДИЗАЙНА СЪС СОБСТВЕНИ КОЛЕКЦИИ
Все повече дизайнери намират, че плочките за баня са интересна сфера, в която заслужава да се работи. Bisazza е една от фирмите, която от няколко години развива плодотворно сътрудничество с много от известните имена в дизайна. Тази години на Cersaie тя представи новите колекции на Индия Мадави, Том Диксън, Марсел Вандерс, Триша Гилд… Всички те се отличават със силно графично и визуално присъствие. Предложенията на Карло дал Бианко, Патрисия Уркиола и Studio Job пък развиват плочката като пано, което разказва истории, като клиентът може да избира сред изключително разнообразие от елементи и да създаде своя индивидуална композиция.

Предложението за декор в банята на дизайнерите от Studio Job за Bisazza е в регистъра “черен хумор”.
// Мозайка, дизайн Триша Гилд за Bisazza. // Декоративното пано на тема ”Китай” на дизайнера Карло дал Бианко за Bisazza разказва истории. Клиентът може да го използва в неговата цялост или да избере само даден елемент.
 
 

Специални издания