Cersaie – в света на илюзиите. Част 1

Настилка от фирма Italgraniti.

 
Текст: Калина Константинова, София – Болоня
Цветът се „отдръпва” от банята – това е водещото впечатление от ежегодното изложение Cersaie за керамични облицовки и обзавеждане за баня. Палитрата е изключително дискретна, като общата цветова гама е светла, приглушена, с меки пастелни тонове. Дървото, най-вече като имитация, се налага все повече в обзавеждането. Тенденцията при плочките е, че реномирани дизайнери, най-вече от младото поколение, ги намират за интересни като изразно средство и създават собствени колекции.
 
Керамични плочки, имитиращи мрамор. От фирма Ariostea. // Керамични плочки, имитиращи състарено дърво. От фирма Nordik.
 
КАТО ИСТИНСКО
Керамичните плочки вече могат да имитират всякакъв облицовъчен материал. Това, разбира се, не е новост, но изложението Cersaie показа, че тенденцията е развита до съвършенство. Почти всички фирми работят в тази насока, като предпочитаните материали са мрамор, камък и дърво. Имитациите на паркет са абсолютен хит. Разнообразието е главозамайващо. Могат да се намерят всякакви нюанси – от най-светлото до най-тъмното дърво, всякакви покрития – от полирани до релефни, всякакви размери и форми. Имитират се различни дървесни видове, а тенденцията е ориентирана в голяма степен към състареното, износено дърво. По отношение на мрамора, мимикрията на плочките е също толкова впечатляваща – текстурата и шарката на камъка са изпипани до съвършенство.


Плочки в разнообразни форми и размери, които могат да се комбинират и да създават интересни релефи. От Apavisa.

 
ШЕСТОЪГЪЛНИЦИ
Тази форма определено е много често срещана и предпочитана пред по-традиционните квадратни и правоъгълни варианти. Тя е интерпретирана и разиграна така, че да създава интересни оптични и графични ефекти.
 
Релефни плочки от серията Frozen Garden, дизайн на Марсел Вандерс за Bisazza.
 
ОБЕМ, РЕЛЕФ, ТРИИЗМЕРНОСТ
Новите технологии позволяват създаването на напълно нови и уникални релефи. До скоро триизмерността беше само оптическа илюзия, сега плочките могат да възпроизведат различни обеми и така да превърнат облицованата повърхност в истинска скулптурна композиция. Самото поставяне на плочките също може да създаде интересен релеф, а някои фирми предлагат за целта плочки с нестандартни дебелини. Тaка създател на композицията може да е клиентът или интериорният дизайнер и процесът на облицоване на стената да се превърне в уникално, индивидуално преживяване.
Шестоъгълни плочки. От Nordik. // Плочки с подчертана графичност от новата серия на Индия Мадави за Bisazza.

 

Специални издания