Case study: паметник на културата, превърнат в луксозен жилищен комплекс

Casa Burés в Барселона е вдъхновяващ пример за реставриране и трансформиране на архитектурното наследство

Калина Константинова, проект Estudio Vilablanch and TDB Arquitectura, снимки Jordi Folch & Jose Hevia

 

Проектът за възстановяване на испанския паметник на културата Casa Burés беше наскоро отличен с приза „Споделен жилищен комплекс на годината“ на Frame Awards 2020, с което прибави поредната награда към вече богатия си списък от участия в редица престижни форуми като Archmarathon Selection 2019 (Милано), Best of Year Awards (Ню Йорк), Premios Arquitectura Plus 2019 (Мадрид), Dezeen Awards 2019 (Лондон) и Créateurs Design Awards 2020 (Париж).

 

Сградата е построена в Барселона между 1900 и 1905 г. от каталунския архитект Франческ Беренгуер и Местрес, близък сътрудник на Антонио Гауди. Носи името на първия си собственик – Франческ Бюрес, притежател на една от най-успешните текстилни компании по онова време. Простира се на 7 700 кв.м, разпределени на шест етажа. Тя е една от най-представителните сгради на стила каталунски модернизъм в Барселона. Обявена е за паметник на културата през 1979 г. Била е изоставена за няколко години, през които част от оригиналните й елементи са разрушени. Намира се инвеститор, който решава да я реставрира и трансформира в луксозен комплекс от 26 апартамента и споделени пространства, запазвайки автентичния й аспект. Реставрацията продължила три години и в нея са се включили едни от най-добрите специалисти и занаятчии в Испания. Всички участници в проекта- инвеститор, кметство, архитекти и занаятчии, са се обединили около идеята сградата да възстанови напълно миналия си блясък.

 

Интериорният дизайн е поверен на две архитектурни студия – Estudio Vilablanch и TDB Arquitectura, с две основни цели – да разкрие и подчертае оригиналните декоративни елементи на сградата и да я адаптира към съвременните изисквания и нужди по отношение на разпределение, технология, безопасност, достъп, комфорт и идеята за общност.
Строго е спазено правилото за възстановяване на архитектурните и декоративните елементи, а добавянето на нови материали да бъде само при необходимост, с условието да не имитират, нито да конкурират оригиналните.

 

В сградата се е помещавала собствената резиденция на г-н Бюрес, както и текстилната му компания на приземното ниво. Тя е с изявен индустриален характер, в контраст с богатия интериор на жилището и останалите помещения за домашните помощници и за гости. В новия план са проектирани три вида жилища и общи части – три лофта, както и приземното общо пространство, запазват индустриалния характер на старата фабрика; жилището на предишния собственик е разделено на два разкошни апартамента, а в останалите зони, стаи и пространства е намерено място за още 21 по-малки апартамента.

 

Специални издания