Casa Decor: от XIX в XXI век

Изложението в Мадрид, което се провежда в дворцова сграда с вековна история,  представи горещите тенденции в интериора и дизайна

 

Ивайло Харалампиев, Мадрид

снимки Nacho Uribesalazar и Luis Hevia/Casa Decor

 

През годините форумът за интериор, дизайн, тенденции и лайфстайл се е провеждал  в Барселона, Лисабон и други градове, но организаторите са най-горди от факта, че вече 28 години са в Мадрид без прекъсване.

„Casa Decor  работи за оценяване ролята на интериорния дизайн,  за създаване не само на по-естетични, но и на по-екоустойчиви и здравословни пространства. Прогнозира  тенденции и представя авангардни идеи чрез уникална формула. Това е интериорно изложение, което не се възпроизвежда с такъв мащаб и продължителност в никоя друга държава“, казват домакините.

В ефимерната инсталация тази година участваха 114 фирми – от известни мултинационални брандове до малки местни производители, занаятчии и артисти. Така 64 различни пространства превърнаха дворцова сграда от XIX век в авангардна платформа за тенденциите на XXI в.

 

 

Сградата на булевард „Веласкес“ 21, в която се провежда изложението,  е построена между 1904 и 1907 г. по проект на известния архитект Хосе Еспелиус Андуага и по поръчка на маркиз Фромиста. Шестетажната дворцова постройка е върху 5500 квадратни метра и принадлежи към т.нар. еклектичен мадридски стил, в който се смесват френски, белгийски, италиански и английски естетически течения. Още в онези години луксозната жилищна сграда разполага с асансьор, централно отопление, напълно оборудвани бани, модерни кухни, висококачествени материали и изобилие от декоративни елементи отвътре и отвън. През 1907 г. проектът получава званието „Най-добре построена къща“ от кметството на Мадрид.

Най-краткото резюме на тенденциите, видяни на изложението, е че по отношения на самите вътрешни пространства много от холовете и всекидневните връщат класическия бар от 50-те години на ХХ век; спалните почти без изключение включват баня или дрешник; кухните са все по-високотехнологични, а на застъпената в тях ултрамодерност дизайнерите противопоставят традиционната топлота, свързана с тази част от дома. Много силно е предимството на естествените материали: дърво, тухли, памук, глина, плетена ракита, морски пясък, бамбук. Максимално представена е занаятчийската изработка, особено в детайлите. Забелязва се голямо изобилие от орнаментална растителност: интериорни растения и флорално изкуство, които освен че имат естетическа роля, освежават и приближават интериора до природата.

Камъкът присъства в много варианти: варовик, шисти, мрамор или алабастър покриват стени и подове и съжителстват в хармония с порцеланови, керамични или ламинирани синтеровани материали. Предмети от антиквариати и лични колекции заедно с произведения на изкуството създават усещането за одухотвореност и известен философски прочит на атмосферата. Ако се опитаме да открием някакъв по-необикновен нов тренд, то той бил global style: космополитни интериори с препратки към племенното и популярното изкуство, в конкретния случай най-вече африканското.

Силен акцент  е и вдъхновението от семплата красота на средиземноморските къщи с избелени стени, глинени предмети и дървени мебели. Очевиден е интересът към всичко рустикално и естествено – придава се стойност в интериора на прости предмети, като например тиган, кошница, кана или кухненска керамика. Логичен е напредъкът на високите технологични решения, насочени както към удобство, така и към екоустойчивост.

Цветовата гама търси отражение именно на този постоянен опит за приближаване към природата със сурови, „природни“ тонове: охра, бежово, кафяво, пясъчно, облачно сиво и всички тоналности на бялото като израз на средиземноморско или северно вдъхновение. Запазена марка за изложението обаче са и експлозивните, ярки, наситени, често напълно неочаквани комбинации, като например геометрични фигури с мотиви от джунглата.

55-ото издание на Casa Decor се отличава по нещо много забележимо от всички предишни години – това е превръщането на мантрата за екоустойчивост вече не в тенденция или добро пожелание, а в задължително изискване. Всички архитекти и дизайнери трябваше съвсем конкретно да обяснят как са се справили в тази област: използване на рециклирани материали или възможността след това решенията им да бъда рециклирани, пестене на всякакви ресурси, минимално въздействие върху средата и лесна опция за демонтиране и повторно използване, ботаническа култура за използване на повече пречистващи въздуха интериорни растения, идеята за „нулев километър“, която се изразява в използване на регионални ресурси.

 

Представяме ви част от изложителите и техните пространства:

 

Галерия „Нарцис“ (снимки Luis Hevia)

В своя дизайн на артгалерия Eнрике Гарсия и Лаура Гарна от Gärna Studio Gallery се вдъхновяват от мита за Нарцис, който се удавя в реката, запленен от красотата на своя огледален образ. Дизайнерите заместват прехласването по собствения лик със съзерцанието на красотата в изкуството. Композицията на тяхната „галерия“ следва класическите канони предимно чрез материал като естествения камък. Друга част обаче, предимно смоли, неон, синьо кадифе, огледала и неръждаема стомана, пресъздават идеята за съвременен прочит на класическите идеи. „Искаме да покажем, че уважението към околната среда не пречи на изтънчеността и лукса. За целта използваме произведения на изкуството, направени от рециклирана пластмаса, естествен камък и нови технологични материали със сертификати за екоефикасност“, казват авторите. Творбите са на артиста Фернандо де Ана. В тях неочакваната комбинация между неоновите светлини и смолите води до различен ефект в зависимост от това дали са включени или изгасени. „Подобно на живота, парадоксите стават още повече. Объркването трябва да бъде прието като част от живота. Неоновите светлини са просто напомняне за обкръжаващата чупливост и за хода на времето“, казва Фернандо де Ана.

 

 

Някога, но не сега, (снимки Nacho Uribesalazar)

За своята „омагьосана“ стая Фран Касинело от Mandalay Interiorismo се е вдъхновил от златната епоха в Европа и САЩ, някъде през 50-70-те години на ХХ век. Благородни естествени материали, индиректно топло осветление, смесица от класическа и модерна естетика, или с други думи казано, любимият за студиото неокласически стил. Усещането за лукс идва в голяма степен от материалите: кварцит, мрамор, дърво, месинг, огледала, стъкло, бохемски кристал, полиуретан с висока плътност, покритие в 3D, кадифе, лен и бои с копринен ефект.

 

 

До сребърното езеро, (снимки Nacho Uribesalazar)

За водеща нишка в пространство, обединяващо хол, трапезария и бар, дизайнерките от Ele Room 62 избират естетиката на серията Harmony на Bang & Olufsen. “Тя ни напомня за Изтока и ни вдъхва спокойствие. Опитваме се да спрем времето и да се насладим на атмосферата, все едно се пренасяме в красива японска градина“, казват Инмакулада и Силвия. В дизайна преобладават неутралните тонове, а хитови за сезона цветови нюанси като синьо и бордо са включени по-скоро като щрихи. Интериористките търсят безвремеви стил с едновременно класически и по-съвременни детайли. Използвани са предимно естествени материали – дърво, мрамор, както и по-новаторски облицовки за стена, също текстил с максимално занаятчийски завършек. Дървесината е от контролирани екоустойчиви гори. Техническият камък се произвежда от естествени съставки, а по-технологичните материали отговарят на съвременни екоизисквания.

 

 

В прегръдката на памука, (снимки Luis Hevia)

Спалня, която подканва да останем със самите себе си и да оставим всички притеснения отвън, превръщайки се в най-личния ни храм. Идеята на Синтия Роман за нейната  Cotton Suite прилича на дзен вариант на  поговорката „Моят дом е моята крепост“. В търсене на хармония и спокойствие, тя избира тъмни, дълбоки нюанси. Съвременната елегантност идва и от използваните материали и предмети – естествен камък, мебели с органичен дизайн, LED осветление и домотика. Сурови материали като камък и дърво, вече рециклирани или подлежащи на рециклиране, са „омекотени“ от фини деликатни тъкани.

 

 

От Луната с любов, (снимки Luis Hevia)

В най-футуристичния интериор в цялата Casa Decor фокусът е насочен към устойчивост, за която рядко става въпрос, а именно правото на незамърсено от осветление небе. “Светлинното замърсяване е проблем на околната среда, който ни влияе на емоционално и физиологично ниво. Затова решихме да подходим към тази тема, на която не се обръща достатъчно внимание, по по-екстремен начин”, казват дизайнерите от Wanna за спалнята с баня на производителите на дървени ламинати Formica.  Интериорът е изцяло вдъхновен от свързани със земята и небето цветове с графичен контраст от метални нюанси. „А сега легнете, отпуснете се, вдигнете поглед нагоре и наблюдавайте небето. Така както хората сме го правили от началото на времето“, казват от Wanna.

 

 

Баня от злато, (снимки Nacho Uribesalazar)

Банята на студио Arquitectura de interior за водещите производители на оборудване за банята Geberit е вдъхновена от произхода на петте континента. Резултатът е доста зрелищен: ръчно очукана ламарина в златисто, панели от метакрилат, керамични плочки, порцелан. Освен вече почти задължителната „рециклируемост“ на използваните материали, по-специфичната устойчивост идва от системи за дистанционно управление на дома, които регулират осветлението в зависимост от момента на деня.

 

Специални издания