Cactus Lab

Мисията на „лабораторията“ е да поднови връзката на градския човек с растенията

Калина Константинова, снимки Радина Ганчева
Cactus Lab е проект, създаден по инициатива на Нуша Спирова, към който по-късно се присъединява и ландшафтният архитект Биляна Лесидренска.
Идеята за него се ражда от страстта на Нуша към сукулентите и въпросът, който често си задава – защо градските хора вече не отглеждат растения в затворените градски пространства – домовете, офисите си и то в момент, когато имат все по-голяма нужда от здравословна, зелена среда на живот? След проучване на възможните причини, тя започва да предлага решения с продукти и услуги за интериорно озеленяване  с лесни за отглеждане растения. Първоначално само on-line, сега вече Cactus Lab има своя физическа локация. Пространството, в което се намира, е на три нива. На приземното е „лабораторията“, където Нуша и Биляна се грижат за растенията- засяват, пресаждат, дават живот; на партерното ниво е шоурумът, където могат да се видят различни стилни решения за отглеждане на растения – поставки, кашпи, стойки, саксии, терариуми и други аксесоари. Част от тях са под бранда Cactus Lab и част – дело на различни български дизайнерски студия. Тук можете да намерите много учудващи идеи, от които да се вдъхновите и сами да приспособите  например метални живарници за риба в чудесни  кашпи.
Една от бъдещите идеи е каталогът да се обогати и с мебели, в които да могат да се интегрират растения.  Третото ниво засега е  само офис, но скоро ще може да се превръща в малък частен киносалон, в който ще се прожектират тематични филми, благодарение на инициативата “Botanical кино за двама”, и нови български късометражни филми. Тук ще се организират и най-разнообразни други събития, като малка част от тях са ателиета за възрастни и деца за създаване на растителни терариуми; тематични ателиета за отглеждане на конкретен вид растение; предстоят турове и сетивни преживявания в сътрудничество с Театър на сетивния лабиринт в Ботаническата градина…
Растенията подобряват микроклимата в затворените пространства, редуцират стреса, повишават продуктивността…Всичко това го знаем, но сякаш имаме тенденция да го подценяваме. Мисията на „лабораторията“ е да го припомни и  да поднови връзката на градския човек с растенията, да му покаже лесни решения за озеленяване на личното пространство, било то у дома или в офиса, да му даде знания за тяхното отглеждане и да направи целия процес приятен и забавен.

 

Специални издания