Бои и декоративни мазилки

Някои  малки тайни за състава и за нанасянето им

Мариана Тодорова

Как да изберем боя? Добрите продукти се нанасят бързо, не избледняват с времето, цапат се трудно и се почистват лесно, нямат вредни емисии. Боите за различните помещения са с една и съща основа, но с допълнителни съставки – латекс, тефлон, силикон и т.н.

Видове бои

Боите се делят най-общо на два вида. Алкидната (блажна) боя запечатва стените и затова се използва много рядко при домашни условия. Тя е подходяща за оцветяването на дърво, метал и пластмаса. Преди години блажната боя се използваше масово при боядисването на бани. Стените обаче, бързо ставаха на люспи. И то не защото боята е лоша, а защото е сложена неправилно. По думите на специалистите стените не пропускат водата при мокрене, но заради температурните разлики в помещението влагата се образува зад боята и това предизвиква нейното отлепване. В този смисъл една добра дишаша боя, би била далеч по-подходяща за мокрите помещения в апартамента от блажната.

Обикновенните полимерни бои са най-масовите. Малко хора знаят, че всички те са „дишащи” и появата на конденз и мухъл зависи от изолацията, дограмата, грунда,  а не от качествата на боята. В зависимост от добавките се говори за акрилни, латексови, винилови, тефлонови, силиконови, силикатни и т.н. На пазара има различни по състав и качество бои. Например, за тефлона е характерно, че отблъсква мръсотията, а за силикона  – водата. В този смисъл първите са по-подходящи за кухни или за задимени заведения, а вторите – за мокри помещения. Боите с латекс изглеждат като гумени, т.е. те са еластични, не задържат микроорганизми и се почистват лесно. Идеални са за коридори и антрета. Благодарение на високата им въздухо- и паропускливост, силикатните бои много често са предпочитани за стени, подложени на въздействието на висока влажност. Освен това не поддържат развитието на микроорганизми. Боите на винилова основа пък са огнеустойчиви.

Според съставките си те могат да бъдат и матови, сатенени и с блясък. Обикновено за тавани се използва матова боя, а за стените – сатенена или с блясък. Специалистите напомнят, че матовата боя се замърсява по-лесно, но прикрива по-добре недостатъците на повърхността. Сатенената е по-подходяща за хола или всекидневната, а боята с блясък се използва най-вече за кухни и бани.

Грундът – тайната на доброто боядисване

Грундирането на стената преди боядисване е задължително. Масова практика е след шпакловане, повърхността да се забърше от прахта и върху нея да се нанесе една ръка силно разредена боя. Липсана на грунд обаче може да доведе до свличане на мазилката. Водата навлиза в стената, а частиците боя остават по стената. Това фиксира прахта, но основата не е с еднаква попиваемост, твърдят експертите. Идеята на грунда е да осигури идеално гладка повърхност за нанасяне на боята. По този начен тя ще съхне откъм въздуха, а не откам стената. Освен това грундирането намалява разхода на боя.

Често се ползват дълбоко проникващи безцветни грундове. Специалистите не ги препоръчват, защото те фиксират праха и правят повърхността равномерно попиваема, но не запълва дребните дефекти. Така след нанасянето на първата ръка боя е нужно да се направят поправки. Експертите в повечето магазини препоръчват дълбоко проникващия бял грунд, който е като боя. Добър е и импрегниращият грунд. Неговата цел е да проникне и укрепи стената. Ако не го разредите достатъчно, има опасност да се получи лъсково покритие, по което валяка ще се пързаля. Затова четете внимателно оказанията на етикетите.

Грундът на синтетична основа пък е най-подходящ за третиране на проблемни стени (при цапащи мазилки или при наличие на железа в стената и избиването на ръжда, както и в заведения, където има натрупан никотин по стените). Специалистите напомнят, че антикорозионният грунд се използва преди боядисването на метал, а дълбокопроникващият – при мебели от дърво.

Боядисване и пребоядисване на стените

Преди да се заловите за работа, трябва да се уверите, че стените и таваните са готови за боядисване. Повърхността им трябва да е гладка, чиста и суха. Защитете местата, върху които не трябва да попада боя. Ако се подхожда правилно, самото боядисване обикновено е най-бързата част от цялата процедура на боядисване.
Изчислете повърхността, която ще боядисвате и необходимото за това количество боя. Например, за да покриете два пъти таван с площ 13 кв.м. с разход на боя 100 г/кв.м. са ви нужни 2.6 кг. В случая е добре да си закупите 3 кг., тъй като винаги е препоръчително да се разполага с малко повече от необходимото.

Боядисването започва с четка, като се покриват първо ъглите и крайщата на стените. Във вътрешността боядисвайте с валяк на квадрати с размери 1 на 1 м., като застъпвате вече боядисаните. Цветната боя се нанася в един или два слоя в зависимост от желаното насищане. Всеки слой се нанася след много добро изсъхване на предходния. За целта са необходими от 2 до 4 часа, в зависимост от температурата в помещението.
Не бива да забравяте, че боите стават по-тъмни след изсъхване. Ако капчици от боята попаднат извън повърхността, която обработвате, те трябва незабавно да се измият с хладка вода. За влажни помещения изберете подходящ санитарен латекс. Но преди да го нанесете трябва да обработите повърхността със саниращ препарат. Ако по някаква причина се наложи да прекъснете боядисването, потопете четките и валяка във вода.  
При предоядисването на стари стени първо се поставя една ръка грунд и след това се нанася новата боя. Ако при първото боядисване грундът е прескочен, съществува голяма вероятнос след второто пребоядисване първият слой да се отлепи и мазилката да падне. Често се получават и балончета, които могат да останат по стената след изсъхването на боята.

Цените зависят от съставките

Трудно е да се направи сравнителен анализ на цените, тъй като боите предлагани на нашия пазар са с различни съставки и качества. Въпреси това специалистите правят следните изчисления. Ако трябва да се боядиса апартамент с 300 кв.м. стени и тавани, това ще излезе грубо около 2500 с боя от най-високия ценови клас /например на Дулукс/, 1000 лв. с грундовете и боя  в среден ценови клас /например стандартни серии на Левис/. Ако боята е българска /например на Бора/, ще излезе около 500 лв.

Многообразието на декоративните мазилки

Декоративните мазилки трябва да се избират в зависимост от структурата и качеството си. Една от последните тенденции е навлизането на екстериорните мазилки в дома. Специалистите съветват за коридорите и антрето да се избере високоустойчива мазилка с пясъчен ефект. Тя трудно може да бъдат наранена, освен това подлежи на миене и триене. За стълбища в къща пък са подходящи по-грубите мазилки с релеф. Те се постигат с груба шпакловка, след което се нанася боя. Това се прави обикновено с цел да се избегне фината шпакловка.
Според специалистите най-подходящи за спалня са ниско износоустойчиви мазилки, тъй като тези повърхности се цапат рядко и не се нуждаят от непрекъснато почистване. Има такива с ефект на плат, които създават уют.  Това покритие се постига като първият слой се нанесе вертикално, а вторият – хоризонтално. Особено актуални са и лъскавите покриния с вид на мрамор. Тук се предпочитат тъмните, графитени тонове.

Една от модите във всекидневната са животинските шарки. Фирма „Валпейнт“, една от водещите на италианския пазар за декоративни покрития с иновативни висококачествени мазилки,  в своята серия . Те са от серията „Джунгла“ предлагат покрития, имитиращи животински кожи. 
Мазилките, за разлика от боите, трябва да се нанасят от професионалисти. Ако решите сами да се заеме с тази задача, трябва да знае, че преди нанасянето им, стените се обработват със специален грунд. Колкото по-гладка е стената, толкова е по малка разходната норма на декоративните продукти.

Всички мазилки се почистват много лесно и са устойчиви на химически препарати. Почистването може да става с четка, мека гъба или текстилна кърпа.
Декоративните мазилки могат да бъдат полагани и върху различни повърхности като дърво, стъкло, леки сплави, метал и PVC. Избледняване на цвета не се получава, но при нараняване повечето са трудни за попрявяне, твърдят специалистите.

*четете повече в броя!

 

Специални издания