Български проект в изложбата на „Мийс ван дер Рое” 2009

Български проект в изложбата
на „Мийс ван дер Рое” 2009

За първи път в селекцията на изложбата на европейската награда за архитектура „Мийс ван дер Рое” 2009 е включен и български проект – сградата с жилища и офиси „Жаклин” в София на студио Aedes (арх. Пламен и Росица Браткови и доц. инж. Йордан Милев), инвестиция на „Софбилд”. Още с първото си представяне в Барселона „Жаклин” беше оценена високо от холандското списание А10. „Жаклин” впечатлила журито с обединяването на различни функции, с уникалните си разпределения и вертикална планировка. Всяко от жилищата и офисите е строго индивидуално, архитектурата е оригинална и елегантна, носеща рационалното и прагматично начало на динамичното ни съвремие.

На изложбата в Националната галерия за чуждестранно изкуство през юни бяха представени 50 номинирани проекта, различни като мащаб и реализирани в различен контекст.
Наградата е съвместна инициатива на Европейската комисия и фондация „Мийс ван дер Рое”. Призът се присъжда за постижения с културна и обществена значимост, оригинални идеи, екологични и енергийноефективни технологии. Всеки две години група експерти, асоциациите – членове на Европейския съвет на архитектите (АСЕ), европейски национални организации на архитектите и Консултативният съвет представят предложенията си на специално избрано жури. Първият избор е на национално ниво, като у нас то е направено от арх. Георги Станишев, представител на фондацията в България. Aedes са номинирани и от холандския архитектурен критик и издател на сп. А10 Ханс Ибелингс.

Относно обема и заданието не съществуват никакви ограничения. Всяко издание включва от еднофамилни къщи до мащабни инфраструктурни проекти. Премията е на стойност 60 000 €, специалната награда – 20 000 €, допълнени със скулптура, пресъздаваща павилиона на Мийс ван дер Рое в Барселона.

От номинираните тази година 340 проекта (сред които са включени проекти на арх. Вяра Желязкова и арх. Георги Кътов от I/O Architects и арх. Огнян Симеонов с нова жилищна сграда на софийската улица „Марин Дринов” 23) журито избра пет финалисти. Наградата беше присъдена на Норвежката национална опера и балет в Осло, замислена като обект с изявен национален и съвременен характер. Гимназията – Копривница (Хърватия) от Lea Pelivan и Toma Plejić/StudioUp получи специалната награда за изгряващ архитект. Сградата със смесени функции на спортна зала и училище трансформира периферията на селището, като създава градски репер и емблематично място за младите жители на града.

След България пътуващата изложба и издаденият каталог продължават своята обиколка из Европа като естествен завършек на това своеобразно състезание за поглед към социалния, културния и икономическия облик на съвременния европейски град.

 

Специални издания