Ароматни напитки в изящни съдове

Ирена Куртева, декоратор на сп. “Наш дом”

Чай или кафе?  И двете напитки са приятни както топли, така и студени, или дори с лед.  Естествено, удоволствието от тонизиращото питие ще бъде още по-голямо, ако го поднесем в красиви чайници и кафеварки.

Five oclock

Чаят ­ топъл или изстуден, ароматен, освежаващ, лечебен ­ почти всеки има собствена рецепта и церемония за приготвянето му. Родината му е Китай, но бързо е завладял света ­ от Япония, Индия през Русия и чак до Англия. В Европа е пренесен от португалските търговци и бързо получава популярност във френския двор. Всеки народ, за който е станал национална напитка, избира различен стил и форма на чашите или сервизите. Да спрем вниманието си на съдовете, в които наливаме ароматната напитка, за да я поднесем. Някога в Русия са имали самовари за гореща вода, които са стояли постоянно на масата. Днес топлим вода в електрически кани ­ бързо и лесно, но остава въпросът как да я поднесем. За целта има изящни чайници с подгряващи свещи, от йенско стъкло, фин порцелан, класически метални или емайлирани. Всички те ще украсят масата ни за чаша чай. А за колекционерите могат да се намерят и класически миникитайски чайници.

1. Чайник преса, цена 207 лв., Genesis
2. Чайник от костен порцелан на Villeroy&Boch, цена 259 лв., “Петра”
3. Декоративен чайник, цена 15 лв., “Женда”
4, 6. К-т чайник с четири чаши и поднос, цена 70 лв., “Женда”
5. Декоративен чайник, цена 25 лв., “Женда”
7. Емайлиран чайник със свирка, цена 112 лв. “Петра”
8. Керамичен чайник, цена 69 лв., с подгряваща подложка, цена 49,90 лв., “Крео”
9. Класически чайник от инокс с многослойно дъно, цена 284 лв., “Петра”

Coffee time

Ароматът, вкусът и силно тонизиращото действие са качествата на кафето, които го правят любимо на много хора по целия свят. Родината му е Етиопия, но то дължи своята популярност не на родината си, а на арабските търговци, разпространили го, тръгвайки от пристанище Мока в Йемен. Минавайки през Турция и целия арабски свят,  кафето стига до Италия, където превръщат капучиното в свой запазен знак. Дали ще пием кафето си запарено, филтрирано, еспресо или турско ­ е въпрос на вкус и предпочитание. Удобството е, че вече има кафеварки и кафе машини с красив дизайн и можем да правим кафето и на масата, без да ставаме. Друга новост са кафе машините, които правят истинско италианско еспресо вече и в домашни условия, със специални капсули кафе, с различен аромат и сила. Модерният дизайн и големият избор на машини и кафеварки – иноксови, стъклени или дори с порцелан, в ярки или пастелни цветове, ги прави достойни украшения на всяка маса. 

1. Кафеварка от инокс и порцелан, цена 252 лв., “Петра”
2. Електрическа кафеварка, цена 447 лв., “Петра”
3. Кафеварка “Луна”, цена 308 лв., “Петра”
4. Иноксова кафеварка, цена 315 лв., “Петра”
5. Електрическа кафе машина за еспресо с ръкохватка и с капсули, цена 1315 лв., Area
6. Преса за кафе, цена 49 лв., Genesis
7. Електрическа кафе машина за еспресо, цена 1359 лв., Genesis

Специални издания