Антрето

Най-малкото помещение в дома играе голяма роля за първото впечатление
Калина Константинова

 
Често антрето е малко и тясно помещение, а понякога дори не е категорично  обособено. Затова обзавеждането му е трудно. Усилията обаче си струват, защото стилът му създава първото впечатление за дома. Ако му отделим достатъчно внимание и го декорираме подходящо, може да съчетаем практичния и естетичния аспект. В този случай на наша страна е пазарът , който предлага голямо разнообразие специализирани мебели, аксесоари и осветление.

Понякога в преддверието ще видите обувките на цялото семейство, строени до стената. За решението на този проблем се предлагат различни модели шкафове с плъзгащи се или хоризонтално отваряеми вратички, предвидени за тесни пространства.  Може да се намери и голямо разнообразие от закачалки – стенни или свободно стоящи. Едно интересно дизайнерско решение може да бъде основен акцент в антрето. Като например стенна закачалки, която играе ролята и на осветително тяло.

Практично е да се предвиди място за малка масичка или шкаф, които винаги са необходими за поставяне на бележки, писма, малки предмети, ключове. Може да използвате и такива на колелца, които лесно могат да бъдат премествани при нужда. Мебелите, които  комбинират гардероб, шкаф, масичка, огледало и закачалки са много удобни. Ако помещението е малко, добре е да използвате максимално стените, за да не претрупвате пода. В този случай  практични са окачените шкафове или рафтове.  

Една от тенденциите в съвременното обзавеждане на антрето е скриването на всички елементи в гардероб с плъзгащи се огледални врати или с гланцов финиш, разположен по цялото протежение на една от стените.

Ако готовите предложения на пазара не ви допадат и практичната страна на обзавеждането не е ваш приоритет, можете да създадете собствена сценография. Антрето е едно от подходящите помещения в апартамента, което може да бъде декорирано в по-оригинален и дързък стил, като например с ярки цветове, графични ефекти, различни материали. Прекарваме сравнително малко време в него, така че такъв тип интериор не би ни омръзнал бързо, а ще повиши настроението на входа на дома.

Може да създадете по-голям обем само чрез цветовата гама. Както всички знаем, тъмните тонове стесняват, а светлите уголемяват. Ако боядисате стената в по-тъмнен цвят в долната й половина, а горната оставите по-светла ще разчупите  обема.

Важно е в антрето да има добро осветление. Плафониерата служи за равномерно общо осветяване, а насочващите лампи могат да подчертаят някое специфично място, като картина, закачалка или рафт. Осветително тяло с интересна форма може да бъде акцент в интериора.
Основен елемент в антрето е огледалото. То също уголемява визуално пространството. Актуални са  големите огледала с рамка, поставени на земята, които внасят известна театралност в интериора. В някои  предложенията на пазара закачалките са монтирани върху огледалото, с което отново се пести място.

Ако антрето е по-голямо, може да го използвате като малка картинна галерия. Дългите вертикални рамки имат свойството да удължават помещението.

Фън-Шуй рецепти
Антрето е едно от най-важните помещения в дома, защото от тук  енергията навлиза в къщата. Пространството трябва да е уютно, достатъчно осветено и декорирано с предмети, които носят добро настроение. Фън-Шуй препоръчва използването на огледала, но те не трябва да са поставени срещу входната врата, за да не отблъскват влизащата енергия. Антрето също така не трябва да е претрупано с предмети, тъй като те спират свободното движение на енергията. Добре е мебелите да са със заоблени ъгли.

*четете повече в броя

Специални издания