Ambiente 2019 говори за продукти от ново поколение

Форумът отново стана пресечна точка за дизайн и иновации

Петя Кръстева София- Франкфурт
Световният панаир за потребителски стоки Ambiente тази година беше с най-голям процент чуждо участие-85% . Това е мястото, където брандовете лансират иновативни продукти, дизайнерите определят тенденциите и търговците правят поръчките си за цялата година.

 

Панаирът

Ambiente е най-големият панаир за потребителски стоки и е без конкуренция по отношение на иновации, дизайн и устойчивост на процесите, свързани с производството и разпространението на  продукцията в този сектор. Десетте най-големи участници след Германия са Италия, Китай, Франция, Великобритания, Холандия, САЩ, Испания, Швейцария, Русия и Южна Корея. Оценките за удовлетвореност сред посетителите останаха на високо и стабилно ниво от 94%. Голям брой посетители бяха регистрирани от целия свят тази година, особено от Южна Америка, с държави като Бразилия, Еквадор и Мексико, от Европа с Великобритания, Испания, Холандия и Русия, и от Азия с Китай, Тайланд и Индия.
Заемайки изложбена площ от 306 500 кв., 4 450 изложители от 92 страни  разкриха бизнес тенденциите на предстоящата година в трите основни направления-Dining, Living и Giving.
Многобройните търговци и посетители можеха да видят на живо трите световни тренда за 2019 година. Те бяха избрани и декорирани с експонати на производителите  от германското бюро за дизайн bora.bora в Галерия 1.

 

Тенденции – материали и цветове

Tastefulresidence представя изискана атмосфера с използването на традиционни техники и занаяти със силен акцент върху ръчната изработка. Предпочитаните материали са твърда дървесина, кожа и букле, в допълнение с кадифе, велур и порцелан. В тази тенденция се изявяват Tom Dixon, ASSA, Kahla, Georg Jensen.

Quietsurrounding,  или „тихо обкръжение“ е среда близо до природата, изпълнена с мир и спокойствие. Характеризира се с меки цветове и уважение към оригиналните материали – използват се вълна, коприна, коноп, дърво, камък, глина и керамика. Тенденцията се изразява от Rosenthal, Villeroy&Boch,Stelton.

Joyfilledambience- „радостна атмосфера“ – този освежаващо неочакван стил е доминиран от ботанически теми, с интересни геометрични фигури, гоблени и чудати предмети от рециклирана пластмаса. Комбинацията от различни материали, рециклиране и преработка се подкрепя от етичното изискване, което гарантира, че продуктите са не само впечатляващи, но и устойчиви. Рециклирана пластмаса, метал, дърво и текстил са представени в разнообразни шарки, ивици и декоративни модели. Тенденцията се открива в продуктите на Kaziol, Guzzini, RIG TIG, Alessi.

Изложението показа също триумф на бялото в колекциите на всички водещи брандове. Продуктите са естествено украсени със златисти или сребристи линии и перфектни финиши. Продължава тенденцията за използване на тъмен метал и мед, както при приборите, така и при съдовете. Формите са овални, а асортиментът – голям.

 

Дизайн и функционалност

И тази година Ambiente показа чудесни изработки на известни имена в дизайна като Карим Рашид за Crosno/ Пол/, Филип Старк за Alessi, екипът на Заха Хадид за Rosenthal. Не по-малък беше интересът и към щанда на нашумелия Tom Dixon. Красиви осветителни тела на Рос Ловгроув и Джо Самсън приковаваха погледите на щанда на Vista Alegre.

Като страна домакин, Индия бе представена от дизайнера – куратор на изложбата Hand Make в Галерия 1 Ayush Kasliwal. Посетителите видяха впечатляващи изработки с подчертан интерес към традиционното майсторство на Индия днес. Тези ювелирни експонати  показват дълбокото разбиране на митологията, архитектурата и културата чрез съвременна естетика.
„Бъдещето, особено за Индия, е в майсторството. Ambiente е фантастично място за представяне на ръчно изработени продукти”, каза Ayush Kasliwal по време на представянето на изложбата.

Ambiente е не само панаир за излагане на стоки, но и богата платформа, предлагаща уникални възможности за срещи на производители и търговци, лекции с известни дизайнери и изложби на млади автори, уъркшопове за студенти. Например университетът по приложни науки Фонтис (Холандия) е един от  малкото  в света, където студентите могат да вземат Trendwatching модул – част от курс по Международни изследвания за начина на живот, на Ambiente.
Темите за екология, устойчивост на продуктите и функционален дизайн бяха широко застъпени.
Базираният в Лондон индустриален дизайнер Себастиан Берн избра 26 вълнуващи продукта за специалната изложба Solutons – всички те са от реална полза за потребителя. Тази селекция се фокусира изцяло върху умни кухненски прибори и домакински приспособления. Дизайнерът твърдо поддържа тезата, че функциите и дизайна трябва да бъдат естетически съвместими.

 

Добавена стойност

От доста време клиентите очакват повече от магазините от продажба и представяне на продукти. Доброто обслужване изисква перфектно взаимодействие между аналогови и цифрови инструменти. На Ambiente се проведе специална презентация, наречена Point of Experience. Шоуто демонстрира как аналоговите и цифровите технологии в крайна сметка ще бъдат комбинирани в света на пазаруването. Новият Customiser персонализира пазаруването, обединявайки цели продуктови светове за всеки тип клиент.
Потребителите могат да докоснат и да усетят истинските стоки в магазина, докато таблетът им позволява да изследват целия продуктов свят чрез NFC маркиране. Сканирането на баркод активира видеоклип на стената, като предоставя информация за избрания продукт. Ако например клиентът сканира бутилка вино, то ще получи препоръки от експерт по вина, а ако сканира тиган, ще получи интересни съвети за готвене.

Това е Ambiente – изложението във Франкфурт на Майн, което дава огромни възможности на всички, които вече са получили признание в собствените си страни, да представят идеите си на този световен форум, да говорят за нови технологии и да научат всичко онова, което предстои в изработването и селекцията на продукти от следващо поколение.

 

Специални издания