Аквариум в рамка на стената

Design digest с Теменужка Захариева  www.trendoffice.org

Конкурси

Next Generation® Design Competition  за 2008 се фокусира върху водата. Независимо че тя е навсякъде ­ даже и в нашите тела, около 1/3 от населението на Земята  няма достъп до чиста вода. Имаме нужда от по-добри дизайнерски решения, които осигуряват преносима вода и нейното използване, управление, ефективност и опазване.
Очакваме вашите иновативни предложения на всички нива ­ продукти, интериори, сгради, комуникационни системи или нещо, за което сте мечтали, ­ за решаване на проблема с този най-ценен и най-заплашен природен продукт.
Сега е времето да мислим  по нов начин за водата.
Таксата за участие е $75, а срокът за представяне на проектите ­  4 януари 2008.
http://www.metropolismag.com/nextgen/

Събития

Тази година на ежегодното международно изложение на столове Promosedia, което се състоя от 8 до 11 септември в град Удине, Италия,  първа награда в конкурса за дизайн спечели Pinocchio на германския дизайнер Julian Appelius ­ стол за деца в различните етапи на израстването им, комбиниращ функциите седене и игра.  Pinocchio всъщност е хибрид между обикновен стол и играчка с образователна цел и може да бъде разглобяван и сглобяван в различни варианти. Наградата “Стол на годината” беше спечелена от Sign дизайн на  Daniele Lo Scalzo Moscheri (Pedali).

Аквариум в рамка на стената:

Ако харесвате тропическите рибки, но не и обемните аквариуми, ето една оригинална идея:  AquaVista 500 на AquaVista Enterprise Inc., the Menlo Park, Calif., може да се окачи на стената като картина. “Ние ви даваме платното, а вашите рибки са картината,” казва президентът на компанията Scott Yen. Аквариумът е направен от устойчив на удар акрил и инжекционно моделирана пластмаса. Помпата и филтрационната система са скрити вътре. Виждат се само рибките и тяхната среда.

Кухнята за мъже
Poggenpohl Porsche Design

Poggenpohl най-после показаха дългоочакваната  Porsche Design кухня, провокативно наречена “кухнята за мъже”. Представянето беше на 13 септември във фабриката на Porsche Cayenne в Лайпциг, Германия, пред публика от журналисти, търговци на Poggenpohl от целия свят и много гости. Тя представлява минималистична композиция от стъкло, алуминий и  дъб с цвят и структура на остаряло, очукано дърво. Стъклото, боядисано от опаковата страна, е използвано за вратичките, плота и рамката на вградените уреди. Алуминият, който е типичен за дизайна на Porsche, позволява изцяло нов тип рамкова конструкция. Интегрираното осветление и липсата на дръжки, заместени от система за автоматично отваряне и затваряне, подсилват  изчистения дизайн на кухнята. “Тази кухня и партньорството между Porsche Design и Poggenpohl е нов връх в историята на нашата компания. То показва, че при успешно коопериране ние ставаме по-смели и успяваме да надскочим досегашните си ограничения” казва Elmar Duffner, управляващ директор на  Poggenpohl. Кухнята Poggenpohl Porsche Design ще влезе в производство през пролетта на 2008 и ще се продава по целия свят до края на годината.

Специални издания