3D панелите – универсално и ефектно решение за всеки стил

Консултант 3D Effet Marbella https://3dpana.eu

 

Какво представляват 3D панелите? Какъв е процесът на изработка?

Триизмерните гипсови панели са квадратни или правоъгълни плочи, върху които се повтаря определен декоративен модел. Гърбът на плочата обикновено е плосък. 3D панелите на Effet Marbella  са изработени от висококачествен гипс.  Използва се специална технология, която смесва автоматично  водата, гипса и фибрите, защото при ръчна изработка не се получават качествено. След поставяне на гипсовата смес в полиуретановия калъп се изчаква да се втвърди гипсът, после елементите се изваждат от формите и се вкарват в сушилня, където престояват 24 часа.

Формите за панели се правят много внимателно, като преди това се създава 3D модел с помощта на специална компютърна програма. Художници и дизайнери с богат опит работят по създаването на дизайна. След това компютърният модел се изрязва на специална машина и се усъвършенства, за да се съобрази напълно с идеята на автора. Едва след това готовата матрица може да се използва в масовото производство.

При създаването на производствената линия за 3D паната бяха използвани най-новите германски разработки, които позволяват получаването на гипсови панели с ефект „Porzelan Plaster“ (гипс с порцеланов ефект), който няма аналози в света.

 

 

На пазара има доста имитации, как да изберем качествен продукт?

Ако не изберат внимателно производител, клиентите получават панели с ужасно качество, губят пари и нерви. Затова задайте следните въпроси на всеки, който продава 3D панели: Колко време ще отнеме изработването на 10/15 кв.м – ако ви отговорят  2-3 седмици, това е гаражен производител, който ръчно работи и трудно се справя. Поискайте реална снимка и видео на 2-4 панела – в повечето случаи „занаятчиите“  ще ви откажат, защото продават криви панели с разлики в релефа, изработени с пластмасови или силиконови калъпи от евтини копия. Друго, по което можете да различите гаражния производител е, че фирмата не прави 3D панели по поръчка, има само стандартни модели за продажба. Ръбовете на панелите също ще ви кажат много. От качествен производител те са идеално равни и перпендикулярни един на друг, което позволява безпроблемно монтиране, без нужда от фугиране на неравномерни ръбове. Прегледайте краищата на панелите – ако ръбовете са остри, тогава имате панел с добро качество, но ако имат леко заобляне, тогава панелът е направен от пластмасово копие. Качеството на повърхността е един от най-важните показатели – повърхността не трябва да има грапавини, неравности и частици фини отломки или абразив. Наличието на гладка повърхност ще ви позволи значително да спестите от довършителни работи.

Никога не купувайте продукти през интернет, ако не сте имали възможност лично да докоснете и проверите качеството на панелите. Ако въпреки това решите да рискувате, опаковката ще ви каже много – в идеалния случай всеки панел трябва да бъде опакован в отделна картонена кутия и увит в специален удароустойчив филм.

 

 

Правите ли 3D панели по поръчка? Има ли възможност клиентът предварително да види как панелът би стоял в помещението?

Правим панели  по поръчка на клиента. След като е заснето помещението и стената, снимката се обработва с програма и клиентът ще добие представа как ще изглежда наживо пространството.

 

Къде в дома е подходящо да се използват?

С помощта на 3D гипсови пана можете да реализирате всяка фантазия и дизайн. Използването на такава довършителна технология не се ограничава само до къща или апартамент. Разнообразието от стилове могат да се използват в ресторанти, клубове, търговски центрове, зали, фоайета, коридори, хотели, барове, банки и други места, където дизайнът на стените и таваните е от решаващо значение. С помощта на 3D пана можете да създадете както елегантен стил на градски офис, така и луксозно италианско палацо.

 

 

Какви са предимствата на 3D панелите? Каква е добавената стойност, която внасят в интериора?

Това е иновативен универсален материал, който перфектно се вписва във всеки дизайн и може да действа като основен елемент на декора. 3D паната могат да бъдат боядисани с всякакви бои на водна основа, което дава свобода при смяна на интериора. Те са огнеупорни, дишащи и екологични, изработени само от естествен гипс. Употребата увеличава нивото на шумоизолация и спомага за поддържането на комфортен вътрешен климат. Най-високите характеристики на устойчивост на износване позволяват на панелите да поддържат отличен външен вид в продължение на много години. Модерни и практични на демократична цена.

Гипсовите панели придобиха огромна популярност не само поради необичайния и атрактивен външен вид, но и поради редица други предимства :

Универсалност – могат да допълнят интериора на всяка стая и всеки стил, като придават индивидуалност. Практичност – правилно положените висококачествени 3D панели могат да ви служат повече от 50 години, без да губят визуалната си привлекателност. Гипсът помага да се нормализира нивото на влажност в помещението, така че прахът практически не се утаява върху него. Той има високи топло и звукоизолационни свойства. Гипсът не гори, не провежда електрически ток, предпазва от радиоактивно излъчване, не излъчва вредни вещества и много лесно да се чисти. Екологичност. Напоследък стана много модерно да се отдава предпочитание на естествените материали в интериорния дизайн. Гипсът е екологичен, хипоалергенен материал, абсолютно безопасен за здравето. Следователно можете спокойно да използвате панелите, дори когато декорирате детска стая. Много е лесно да проверите панела за съответствие с декларираната екологичност, дори без да се изискват специални сертификати. Ако се счупи при падане, тогава той наистина е направен от гипс без излишни добавки.

 

А какви са недостатъците?

Вероятно все още няма нито един вид довършителни материали, които с всичките им неоспорими предимства, не биха имали поне един недостатък. Основният недостатък на 3D гипсовите панели е тяхното тегло. Една плоча може да тежи до 5 кг, в зависимост от нейния размер. И ако решите да украсите с панели цялата повърхност на стената с площ от, например, 10 m², това ще създаде допълнително натоварване на подовете, което не винаги е допустимо от строителните норми. А преграда от гипсокартон може изобщо да не издържи на такова натоварване. Ето защо се препоръчва да се запълни не цялото пространство на стената, а само един фрагмент от нея .

 

Вашите съвети за използване в интериора?

Умело подбраният модел може визуално да направи една стая много по – голяма, отколкото е в действителност. Между другото, те успешно украсяват не само стени, но и тавани. Това необикновено решение ще се хареса на хората, които обичат експериментирането. Ако говорим за декорация на стени – изберете само една, не декорирайте всички. Панелите, инсталирани зад таблата на леглото или над зоната за сядане в хола, изглеждат много добре. Интериорът, който има такава стена, е оригинален и завършен и не изисква допълнителни декорации. Зоната за телевизора и около камината, проектирани по този начин, са впечатляващи.

Не забравяйте, че е важно да изберете не само подходящата форма, но и цвят. Светлите тонове работят добре за класически стил, докато тъмните ще придадат мистерия на стаята. Декорацията с 3D панели допълнително се подчертава от правилното осветление – използвайте насочена светлина – сенките, които ще създадат извивките на повърхността на панелите, ще добавят дълбочина и комфорт в стаята. Оптималният ъгъл на светлинния поток е 13-20 градуса. Съвсем наскоро на пазара се появиха 3D панели с вградена LED подсветка. Можете да промените цвета и дори интензивността на светлината, като използвате малък контролен панел.

По отношение на поддръжката – не е по-специална от тази на обикновена стена. Почистват се с прахочистачка или влажна гъба – зависи каква боя е ползвана.

 

 

 

Специални издания