2020: нещо ново и още от същото

Пазаруването „всичко от едно място” е отживелица – хората искат домовете им да разказват истории

 

2020 сякаш идва спокойна и без революции в дизайна. Всъщност, динамиката е под повърхността, в главите на поколението, което предстои да взима важните решения на всички нива. Често наричаме това поколение „консуматорско”, но всъщност съвсем не е така. Младите хора нямат спомени от големите кризи, в които липсата и оцеляването са определяли битието. Затова за тях материалното не е цел и смисъл. Във виртуалния свят с изобилие на образи и предложения липсва нещо друго – истинска емоция и доверие. Новите потребители избягват прекомерното и излишното, разчистват рафтовете, изхвърлят ненужното. В домовете им остават само предметите с перфектна функция и тези, които носят емоция и спомени. И да, те не могат да бъдат излъгани с клишета, защото отдавна живеят в глобалния свят и са видели дизайн и от Франция и от Аржентина – дори само на картинка. Не са подвластни на мода, защото днес такава няма – тя е мултиплицирана до броя на инфлуенсърите и групите в социалните мрежи. Има и още нещо – на тях наистина им пука за природата – искат да бъде запазена и да е близо до тях.

Задачата на производителите е трудна, защото трябва да разберат какво се случва в главите на това съвършено различно поколение. Да бъдат гъвкави и да се отърсят от опита и строгите правила на добрия вкус, за да влязат под кожата им. Някои го правят с ирония и хумор, други с драматичен wow дизайн, трети с тихата красота на природните цветове и материали или пък с технологични иновации.

 

Стиловете

Когато говорим за стилове, неизменно имаме дежавю – микс и еклектика, тази мантра властва в интериора от години. Миксът е на елементи от различни географски райони и темпорални пластове. Но не само – миксират се ценностни системи – на кича и на класическата елегантност, смесват се модни символи, легендарни образи, дори стилизирани клишета. И този пачуърк се дирижира от въображението, отличното познаване на културните кодове, баланса и добрия вкус.

Пазаруването „всичко от едно място” е отживелица, защото хората искат домовете им да разказват истории. Така се свързват старо и ново, ретро и модерно, а рециклирането е почти закон. Наблюдава се завръщане на класиката в интериора. Различните европейски стилове се интерпретират модерно, с нотка ирония. Времето на екзотиката сякаш отмина и европейското влияние е силно изявено с асоциации с мебели – икони в италианския и германския дизайн, като дори се наподобяват силуетите и детайлите на мебели от големите имена в дизайна на XX век.

В същото време са наблюдава отстъпване на индустриалния стил – светът е достатъчно суров днес, затова хората търсят пространства, които подхранват енергията им и ги обгръщат с мекота и топлина.

Перфектните, „правилни” съчетания не са на мода. Истината е, че те никога не са били на дневен ред за хората с усет към дизайна. Безопасното съчетаване на цветове, които по правило си пасват, и обзавеждане на пространството с мебели и текстил от една колекция не крият особен риск, но и не вълнуват. Доставката на комплект ново обзавеждане не гарантира добър интериор, даже напротив, така има вероятност домът да заприлича на шоурум. Вместо това се ценят рециклирани мебели, мебели – спомени, антики с история, съкровища, намерени на битака, които са достойни акценти и се съчетават  фриволно.

 

Пространствата

За поредна година жилищата с отворен план са абсолютен фаворит. Домът е отворен във всички посоки – навън към природата и вътре – към социалните контакти на обитателите. За никого не е новина, че ядрото на жилището е  общата дневна зона, която обединява кухня, трапезария и хол – така и остава. Все по-често обаче в дома ще има кабинет, който се разширява пропорционално на тенденцията за намаляване на времето, прекарано  в традиционните офиси и увеличаване на дистанционната работа.

Изчезват мебелите и помещенията, които се използват рядко. Голямата трапезарна маса се заменя от плот към кухнята или от по-малка маса. Стаята за гости, в която се отсяда рядко, се оползотворява с домашен офис, дрешник или пък разширение на банята.

Пространството остава флуидно и обтекаемо, без резки граници между отделните зони, но все пак със зониране, създадено от осветление, текстури, цветове и геометрия.

В кухнята все по-рядко ще виждаме чисто бяла мебел, която беше толкова актуална през последните години. Вместо това на мода са по-тъмните и наситени тонове, както и съчетаването на два цвята и различни текстури.  Откритите рафтове също са в историята, защото не са функционални заради необходимостта от постоянно подреждане и подбор на подходящи съдове.

В хола са актуални мебелите със заоблени силуети. Тръбните форми от 80-те са трудни за преглъщане, но ако са подбрани и изработени с вкус, са топтренд за 2020.

Днес спалнята е място за разкош и лукс – тук може да си позволите будоарно звучене, плюш, меки, пищни материи, тапицирани гърбове, богати осветителни тела. Ако има пространство в дома, където минимализмът е абсолютно неуместен, това е точно зона нощ.

Банята е чудесна възможнст за експерименти – в това лично пространство може да рискувате с неочаквани решения, създадени с хумор и закачка  – смели цветове и едри, ярки десени.

 

 

Цветовете

Монохромните комбинациите, подходът тон в тон и контрастите дълго властваха в интериора. И продължават, но с някои съществени разлики. Когато не се поема никакъв риск, интериорът става безличен и му липсва тръпка – точно затова монохромните  съчетания на светли меки тонове се избягват от дизайнерите, въпреки че с тях е по-трудно да се сбърка. Вместо това комбинациите са ярки и дръзки – използват се цветове като кобалт, зелено, патладжан, червено и оранжево.

Силните контрасти, като например бяло и черно, са в динамичен дует и предизвикват незабавна емоционална реакция.

Тенденцията сиво върху сиво отстъпва на по-топлата палитра и по-интензивните цветове. Землистите тонове остават актуални  – нюанси на шоколадово, глина, маслиненозелено, охра, винено, обладават дома.

В търсене на ефект, дизайнерите предприемат наистина смели стъпки, като например да „облекат” в един десен – от тавана, през дивана, до пода –  цялото помещение. При това този десен е ярък, едър и изразителен.

Вратите също вече не са бели или кремави, а са боядисани в тъмни, наситени тонове, като по този начин добавят артистичност, топлина и характер на пространството.

 

 

Текстурите

Тактилните усещания, които създават различните повърхности, са с важен принос за възприемането на интериора. Освен това изявените текстури са елегантен и дискретен начин да се разнообрази пространството. Този подход ще продължи да бъде актуален и често ще замества други решения за декориране, обобщаване или пък разграничаване на зоните.

Текстилът, естествено, също остава с  главна роля в интериора и причините за това са ясни – той превръща всяко място в удобно гнездо, придава уют, внася цветен акцент, създава усещане за лукс, за автентичност, за история. Особено внимание се обръща на дивана, който става все по-мек като излъчване, потънал в плюш, кадифе и възглавници. Завесите отдавна са във фокус и ще продължат да се подбират внимателно от дизайнерите. Леглото в спалнята пък е привилегировано с висококачествени чаршафи и шалтета, с които не се прави компромис и които са важна част от дизайна на спалнята. Текстилът плъзва и по стените, за да придаде онази безценна интимност, която обичаме да усещаме у дома.

 

 

Настилките и облицовките

Плочите в едър формат и дървото остават фаворит на повечето дизайнери. Особено актуално е познатото терацо – откриваме го като визия навсякъде – не само на подовете, но и в плотове, маси, дори тапети. Терацо се ражда в Италия преди повече от 500 години, създадена от венецианците като рентабилен тип подова настилка, като в нея майсторите влагали останалите натрошени парчета мрамор, комбинирани с глина. Днес мозайките терацо са композитен материал от мрамор, гранит, кварц или стъкло и подходящо свързващо вещество, обикновено цимент или епоксидна смола. Те може да са в различни цветове, арки и нюанси.

Подовете, които наподобяват бетон, бяха абсолютен фаворит няколко години, но днес вече отстъпват от интериорите за сметка на по-топли покрития. Преексплоатирането на класическите дребни бели плочки, които се асоциират с метрото, вече налага търсене на друга алтернатива. Същото се отнася и за мозайките и плочките с ориенталски мотиви, които години бяха акцент.

За поредна година имитациите на мрамор са звезда в интериора и се ползват за плотове на кухни, маси, подове, бани.

 

Природата

Природа – извеждаме тази частна тема като самостоятелна, защото е в центъра на интереса в новите проекти, като предизвиква силно положителни емоции. Затова интериорът приласкава пейзажа по всички възможни начини. Отново е модерно да имаме вкъщи свежи, добре поддържани едри растения. Нещо повече – зелените стени навлязоха и в частния интериор, за което допринесе технологията за по-лесна поддръжка. Мебелите са от материали, които наподобяват естествено дърво и камък. А прозорците са по-големи от стандартното, с отваряне, което позволява природата да нахлуе вътре. Често цялата фасада е остъклена с едри витрини, които превръщат пейзажа в акцент.

 

 

Специални издания