18 000 души на дизайнерски уикенд в Швейцария

Текст: Благослава Банчева
Снимки: © Designers’ Saturday, Susana Bruell Photography
В началото на ноември швейцарското градче Лангентал отново беше домакин на дизайнерското биенале Designers’ Saturday. Тринадесетото му издание беше посетено от близо 18 000 души, 6 000 от които архитекти и дизайнери от цял свят. За разлика от традиционните търговски изложения, Дизайнерската събота показва не само забележителни нови продукти, но и представя инсталации, необикновени презентации и прототипи, които разкриват в дълбочина света на дизайна. Необичайното във формата на събитието е, че вместо в търговски палати, изложителите представят продуктите си в производствените бази на 5 компании от града. По този начин участниците трябва да се справят и с предизвикателството на мястото за тяхната инсталация – коридор, таван, стълбище, склад, мазе…


Първа награда – Студио Greutmann Bolzern

По традиция и тази година бяха раздадени награди за най-добро представяне. За първи път наред с журито, публиката също можеше да излъчи свой фаворит. В такъв се превърна дизайнерското студио greutmann bolzern, което взе и първата награда. Проектът им беше определен като „поетично единство, в което са обединени прости материали и сложни механизми”. Инсталацията представляваше повтарящи се геометрични форми, които разкриват забележителните етапи във формообразуването и илюстрират процеса, който стои зад дизайна.


Втора награда – Licht + Raum AG

Второто място беше отредено на Licht + Raum AG за впечатляващата им инсталация, разположена в тесен 6-метров коридор. На пода му беше монтиран воден басейн, който отразяваше LED осветлението, монтирано отгоре. Ефектът беше толкова поразителен, че повечето посетители смятаха, че светодиодите са всъщност под водата.


Трета награда – Bauwerk Parkett

На трето място бяха отличени Bauwerk Parkett AG за инсталацията, с която промениха представите за подовите покрития. В проекта им подът се превръща в стена, стените стават строителни елементи, а дървото – музикален инструмент.


Инсталацията на atelier oï

Тук бихме искали да отличим и нашите фаворити от Designers’ Saturday – забележителните инсталации на дизайнерското студио atelier oï, на мебелния гигант Vitra, на производителя на паркет Penrose wooden flooring, на израелската компания за дизайнерски лампи Aqua Creations и на италианската Foscarini, както и на германската фабрика за тапети Marburger.
 


Инсталацията на Vitra


Инсталацията на Penrose wooden flooring

Инсталацията на Aqua Creations


Инсталацията на Foscarini


Инсталацията на Marburger
 

Специални издания